USA zvažujú výcvik sýrskych povstalcov americkou armádou

NETKY.SK • 6 September 2013, 06:23 • 2 min
USA zvažujú výcvik sýrskych povstalcov americkou armádou

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu zvažuje plán použiť amerických armádnych inštruktorov na pomoc zvýšiť úroveň spôsobilosti sýrskych povstalcov. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Výcvik by prebiehal mimo územia Sýrie a jedným z jeho možných dejísk by mohlo byť Jordánsko. K žiadnemu rozhodnutiu v tejto súvislosti doposiaľ nedošlo, diskusie však prebiehajú na vysokej úrovni v rámci vlády USA, píše AP. Informácie prichádzajú v čase, keď Obamova administratíva nabáda Kongres, aby schválil limitované vojenské údery proti sýrskej vláde ako odvetný krok za údajný chemický útok z 21. augusta.

Návrh využiť americkú armádu na výcvik povstalcov by vyhovel požiadavkám niektorých poslancov vrátane vysokopostaveného republikánskeho senátora Johna McCaina o väčšiu aktivitu vo výcviku a vyzbrojovaní sýrskej opozície. CIA poskytuje výcvik vybraným skupinám rebelov vo výcvikovom tábore v Jordánsku v oblasti komunikačných vybavení a niektorých moderných zbraní. Nová diskusia sa sústreďuje na otázku, či má misiu prevziať americká armáda. Potom by výcvik mohli dostávať stovky či tisícky miesto doterajších niekoľkých desiatok sýrskych rebelov.

Uvedenie nového výcvikového programu vykonávaného americkou armádou by si pravdepodobne vyžiadalo čas a zrejme by sa nezačalo pred potenciálnym vojenským úderom na Sýriu, píše AP. Pentagón má v Jordánsku v súčasnosti 1000 vojakov. Sú medzi nimi aj inštruktori pracujúci s jordánskymi jednotkami. Predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Patrick Dempsey na pôde Kongresu povedal, že americká armáda bude v prípade potreby pripravená na rozsiahlejší výcvik sýrskej opozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies