USA z dôvodu pašovania ukradnutých zariadení Apple zrušili víza 113 zamestnancom Aeroflotu

NETKY.SK • 23 Október 2020, 16:07 • 2 min
USA z dôvodu pašovania ukradnutých zariadení Apple zrušili víza 113 zamestnancom Aeroflotu

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničia zrušilo 113 víz zamestnancov ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot. Predpokladá sa, že sa podieľajú na pašovaní ukradnutých zariadení Apple v hodnote 50 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Bývalí a súčasní zamestnanci ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot sa podieľali na nelegálnej preprave iPhonov, iPadov a Apple Watch. Informovala o tom webová stránka prokuratúry pre východný obvod štátu New York.

 

Pašovanie iPhonov

Americké ministerstvo spravodlivosti vydalo formálne obvinenie proti desiatim ľuďom. V USA bolo zatknutých osem osôb z tohto zoznamu a ďalší dvaja obžalovaní z vyšetrovania utiekli.

 

Obžalovaní boli údajne zapojení do schémy nelegálneho vývozu elektronických zariadení v hodnote viac ako 50 miliónov dolárov z USA do Ruska. Túto schému uskutočnili pašovaním hotovosti a tovaru prostredníctvom cestujúcich v lietadle a súčasných i bývalých zamestnancov Aeroflotu.

 

img

 

"Po získaní pokynov členovia posádky Aeroflotu a ďalší odcestovali do Spojených štátov, aby zobrali elektronické zariadenia. Obžalovaní v USA dostávali zariadenia, z ktorých mnohé boli odcudzené a ktoré mali byť bez potrebných povolení odoslané do Ruska. Pri prehliadke batožiny členov posádky Aeroflotu a ďalších kuriérov boli nájdené elektronické zariadenia v hodnote miliónov dolárov," uviedla prokuratúra.

 

Jeden zo zatknutých prepravil počas štyroch ciest do USA viac ako tisíc zariadení Apple v hodnote viac ako 1 milión dolárov. Podľa zatykačov sa pri prehliadkach obžalovaných našlo viac ako 600-tisíc dolárov v hotovosti, ako aj veľké množstvo elektronických zariadení.

 

img

 

V dôsledku vyšetrovania ministerstvo zahraničných vecí odobralo 113 víz zamestnancom Aeroflotu. Za účasť na nelegálnej činnosti.

 

Aeroflot popiera spojenie so zatknutými

Aeroflot popiera, že by ľudia spomínaní americkou prokuratúrou pracovali alebo pracujú pre túto leteckú spoločnosť.

 

"V zverejnenom zozname obvinených občanov nie sú žiadni bývalí ani súčasní zamestnanci spoločnosti Aeroflot," informovala tlačová služba leteckej spoločnosti.

 

Kancelária Aeroflotu komunikuje s ruským veľvyslanectvom v USA a s generálnym konzulátom v New Yorku s cieľom objasniť podstatu možných žalôb voči leteckej spoločnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies