Letisko M. R. Štefánika vybavilo vlani o 82 percent menej cestujúcich

NETKY.SK • 19 Január 2021, 13:10 • 2 min
Letisko M. R. Štefánika vybavilo vlani o 82 percent menej cestujúcich

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavilo v roku 2020 spolu na príletoch a odletoch 405 097 cestujúcich, čo je pokles o 82 percent oproti roku 2019.

slovakia

left justify in out

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavilo v roku 2020 spolu na príletoch a odletoch 405 097 cestujúcich, čo je pokles o 82 percent oproti roku 2019.

Z dôvodu zákazu civilných príletov v období pandémie koronavírusu, redukcie letov či frekvencií letov prišlo letisko v porovnaní s rokom 2019 o celkovo takmer 1,9 milióna cestujúcich, keďže rok predtým vybavilo takmer 2,3 milióna pasažierov. Objem vybaveného leteckého nákladu však dosiahol podľa zverejnených údajov druhý najvyšší historický rekord.

 

img

„Pandémia koronavírusu spôsobila, že sa letisko po rokoch rozvoja vrátilo o 18 rokov späť. Takýto nízky počet odbavených cestujúcich totiž zaznamenalo letisko v Bratislave naposledy pred 18 rokmi, v roku 2002, keď ešte nebolo samostatnou akciovou spoločnosťou, ale spolu s ďalšími štyrmi slovenskými letiskami spadalo pod spoločného prevádzkovateľa – Slovenskú správu letísk,“ poznamenal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

V roku 2020 zaznamenalo Letisko Bratislava historicky 2. najlepší výsledok v objeme vybaveného leteckého nákladu. Spolu vybavilo 24 739 ton carga, čo predstavuje nárast o 21 percent. Vlani sa na letisku uskutočnilo spolu 13 797 príletov a odletov, čo predstavuje pokles o 52 percent oproti roku 2019, kedy sa na bratislavskom letisku uskutočnilo 28 745 pohybov lietadiel.

 

img

Pandémia najviac zasiahla medzinárodné pravidelné a charterové lety, ktoré poklesli približne o 70 percent. Na obchodných či súkromných letoch sa kríza prejavila menej, zaznamenali pokles o 25 percent. Naopak, počet nákladných letov medziročne narástol až o 30 percent. Najsilnejším mesiacom roka bol január, kedy letisko vybavilo viac ako 126-tisíc cestujúcich. Najsilnejším letným mesiacom bol august, kedy letiskom prešlo 48-tisíc cestujúcich.

 

img

Najviac cestujúcich letelo vlani do a z Londýna, no aj tak bol zaznamenaný pokles počtu cestujúcich. Nasledoval Dublin a vďaka letom zo začiatku roka je na treťom mieste Moskva. Od marca do konca roka sa však už viac do Moskvy nelietalo z dôvodu zákazu vstupu cudzincov na územie Ruska, aj z dôvodu zákazu vstupu osôb z tretích krajín (vrátane obyvateľov Ruska) na územie Slovenska za účelom turizmu.


Do tureckej Antalye sa tento rok nelietalo počas leta vôbec z dôvodu pandemických obmedzení. Najviac cestujúcich pribudlo na trase do chorvátskeho Splitu, ktorý v roku 2020 prvýkrát obsluhovala slovenská spoločnosť AirExplore ako pravidelnú sezónnu linku.

Najviac letov vykonala v roku 2020 letecká spoločnosť Ryanair a nákladná spoločnosť DHL, v nepravidelnej doprave spoločnosti Seagle Air a JetAge.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona