Európa bude čeliť migračnej vlne z Bieloruska! Lukašensko vracia úder za sankcie

NETKY.SK • 6 Október 2021, 06:08 • 2 min
Európa bude čeliť migračnej vlne z Bieloruska! Lukašensko vracia úder za sankcie

MINSK - Poľsko a Litva čelia obrovskému náporu migrantov prichádzajúcich z Bieloruska.

slovakia

left justify in out

Zákonodarcovia v Bielorusku odhlasovali pozastavenie dohody s Európskou úniou, ktorá ukladá tejto postsovietskej republike prijímať späť migrantov, ktorí prešli jeho územím do EÚ. Rozhodnutím poslanci hornej komory potvrdili avízo prezidenta Alexandra Lukašenka, ktoré ohlásil ešte v júni.

 

 

 

 

Odveta za sankcie 
Hlava štátu a ďalší bieloruskí predstavitelia označili toto opatrenie ako súčasť reakcie Bieloruska na sankcie EÚ a tvrdili, že Minsk si nemôže dovoliť náklady súvisiace s prijímaním migrantov smerujúcich do Európy a namiesto toho plánujú tieto prostriedky použiť na kompenzáciu vplyvu spomenutých sankcií.

 

img

Susedia Bieloruska patriaci do EÚ, Poľsko a Litva, sa v ostatných mesiacoch snažia vyrovnať s neobvykle vysokým počtom migrantov, väčšinou z Iraku a Afganistanu, ktorí prichádzajú k ich hraniciam s Bieloruskom. Varšava a Vilnius obvinili Lukašenka, že podnecuje príliv migrantov a využíva ich ako zbraň v rámci tzv. hybridnej vojny proti EÚ.

 

Prečítajte si tiež: Na východe Poľska vyhlásili výnimočný stav. Dôvodom sú migranti

 

Tvrdé zásahy polície
Sankcie „európskej dvadsaťsedmičky“ proti Bielorusku prišli po tom, ako Lukašenkov režim začal tvrdo zasahovať proti oponentom. Autoritársky prezident sa po vlaňajších voľbách ocitol pod silným tlakom. Podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil, no opozícia i zahraničie považujú výsledky hlasovania za zmanipulované.

 

img

V uliciach bieloruských miest následne vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi, ktoré trvali niekoľko mesiacov. Režim v Bielorusku neváhal na potlačenie protestov použiť tvrdé zásahy, pričom výsledkom boli tisícky zatknutých, uväznených či dokonca mučených ľudí. V ostatných týždňoch sa terčom prenasledovania stali szástupcovia médií.
 

Mohlo by vás zaujímať: Poľský prezident Duda obvinil Alexandra Lukašenka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies