Technologickí experti sa stretávajú v hlavnom meste Kene, aby propagovali inteligentné mestá v Afrike

NETKY.SK • 13 Február 2024, 16:42 • 2 min
Technologickí experti sa stretávajú v hlavnom meste Kene, aby propagovali inteligentné mestá v Afrike

NAIROBI - Technologickí experti sa v pondelok stretli v Nairobi, hlavnom meste Kene, aby podporili rozvoj inteligentných miest v Afrike.

slovakia

left justify in out

Na tamojšej Konferencii dátovo riadených miest sa zúčastnilo viac ako 100 zainteresovaných strán, zložených z vysokých vládnych predstaviteľov, súkromného sektora a akademickej obce z Afriky, s cieľom podporiť inovácie a spoluprácu pri rozvoji inteligentných miest na kontinente, ktoré poskytujú svojim zákazníkom efektívne služby obyvateľov.

 

Edward Kisiang'ani, hlavný tajomník kenského ministerstva informácií, komunikácií a digitálnej ekonomiky, vo svojom úvodnom prejave uviedol, že Keňa je v súčasnosti na čele priekopníckych iniciatív s rozvojom Konza Technopolis, technologického mesta vzdialeného asi 70 km. južne od Nairobi, ktorý stelesňuje princípy udržateľnosti, inovácie a inkluzivity.

 

„Prvá fáza Konza City sa blíži k dokončeniu, čo znamená významný krok vpred v našom záväzku budovať inteligentnejšie a odolnejšie mestá,“ poznamenal Kisiang'ani. Kisiang'ani si všimol, že Afrika môže rozvíjať inteligentné mestá pomocou údajov, ktoré prispievajú k rozhodovaniu založenému na dôkazoch s cieľom vytvoriť mestské centrá, ktoré reagujú na potreby obyvateľov miest.









Delyno du Toit, manažér dátovej vedy v meste Kapské Mesto v Juhoafrickej republike, uviedol, že inteligentné mestá majú potenciál zvýšiť kvalitu života obyvateľov, a tým podporiť hospodársky rast a podporiť udržateľnosť životného prostredia. „Od využitia dátovej analýzy a technológií internetu vecí (IoT) na optimalizáciu mestskej infraštruktúry a služieb až po využitie sily digitálnych inovácií na riešenie naliehavých mestských výziev je cesta k budovaniu inteligentnejších miest sľubná a zároveň nevyhnutná,“ povedal du Toit. 

 

Du Toit tiež dodal, že inteligentné mestá v Afrike zabezpečia, že kontinent bude bojovať proti klimatickým zmenám znížením emisií skleníkových plynov z ľudskej činnosti.

 

Judith Quarshieová, vedúca knižnice a dokumentácie na ghanskom ministerstve pre miestnu samosprávu, decentralizáciu a rozvoj vidieka, uviedla, že africké mestá môžu využiť digitálne nástroje, aby sa stali odolnými voči zmene klímy. Quarshieová tiež poznamenala, že africké mestské centrá musia investovať do obnoviteľnej energie, umelej inteligencie, robotiky, ako aj inteligentných systémov verejnej dopravy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Han Xu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies