USA zaplatili iránskemu vedcovi päť miliónov dolárov

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 11:58 • 2 min
USA zaplatili iránskemu vedcovi päť miliónov dolárov

USA zaplatili iránskemu vedcovi päť miliónov dolárov

slovakia

left justify in out

img

Iránskemu nukleárnemu vedcovi, ktorého podľa jeho tvrdení uniesli americkí agenti, zaplatila americká Ústredná spravodajská služba (CIA) vyše päť miliónov dolárov za informácie o jadrovom programe Iránu. S odvolaním sa na predstaviteľov USA o tom dnes informovali noviny Washington Post.
      Šáhrám Amírí, ktorý sa dnes ráno vrátil do Iránu, nemusí peniaze vrátiť, po ukončení "významnej spolupráce" so CIA k nim však zrejme nebude mať prístup vzhľadom na finančné sankcie voči jeho krajine, uviedol denník. "Je preč, jeho peniaze však nie. Máme jeho informácie a Iránci majú jeho," povedal americký zdroj.
      Spravodajské informácie o iránskom jadrovom programe majú pre USA veľkú cenu v súvislosti s obavami, že islamská republika disponujúca nukleárnymi zbraňami by ohrozovala ich blízkeho spojenca Izrael, dodávky ropy z Perzského zálivu i európske krajiny. Teherán obvinenia z vývoja jadrových zbraní odmieta.
      Podľa amerických činiteľov, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, mohol Amírí tento týždeň náhle odísť zo Spojených štátov pre obavy, že iránska vláda ublíži jeho rodine, uviedol Washington Post. CIA sa k správe zatiaľ nevyjadrila.
      Amírí tento utorok prišiel na pakistanské veľvyslanectvo vo Washingtone a požiadal o návrat domov, čo prekvapilo amerických predstaviteľov, podľa ktorých spolupracoval so CIA, odkedy pred vyše rokom zmizol počas púte do Mekky, napísal americký denník.
      Irán obvinil CIA z únosu vedca, ktorý pracoval pre iránsku Organizáciu pre atómovú energiu. Washington to poprel s tým, že v Spojených štátoch žil slobodne. Americké zdroje však povedali, že USA od neho získali "užitočné" informácie a zaplatili mu sumy odrážajúce ich hodnotu.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies