USA vyvíjajú tlak na Turecko kvôli kúpe ruských S-400

NETKY.SK • 25 Máj 2018, 15:43 • 2 min
USA vyvíjajú tlak na Turecko kvôli kúpe ruských S-400

WASHINGTON - V decembri minulého roka v Ankare zástupcovia Ruska a Turecka podpísali zmluvu o pôžičke na dodávku S-400. Podľa vyhlásenia sekretariátu tureckého obranného priemyslu Ankara kúpi dve batérie tohto komplexu. Informuje RIA.ru.

slovakia

left justify in out

"Spojené štáty ponúkajú Turecku alternatívy protilietadlových raketových systémov S-400, ktoré chce Ankara kúpiť od Ruska," vyhlásil štátny tajomník Mike Pompeo.
   

"Samozrejme, že tento smer Turecka je nesprávny. Vlastníctvo S-400 spôsobuje veľa problémov medzi Tureckom a NATO. Vyvíjame na Ankaru diplomatický tlak a ponúkame im alternatívy," vyhlásil Pompeo na pojednávaniach v americkom senáte. 

   

Na začiatku mája riaditeľ tureckého sekretariátu pre obranný priemysel Ismail Demir vyhlásil, že Rusko poskytne Turecku S-400 v dohodnutom časovom rámci a pripadne sankcie USA nebudú mať na to žiaden vplyv. 
   

Americký námestník ministra zahraničných vecí Weiss Mitchell uviedol, že nákup ruských protilietadlových raketových systémov S-400 z Ruska, by mohol negatívne ovplyvniť dodávku F-35 do Turecka. Nevlut Cavusoglu, turecký minister zahraničných vecí povedal, že Ankara podnikne odvetné opatrenia proti Washingtonu, ak američania zablokujú dodávku týchto stíhačiek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies