Bratislavský poslanec končí v dozorných radách, mal čerpať "koronadotácie" na neexistujúce prevádzky

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 10:40 • 2 min
Bratislavský poslanec končí v dozorných radách, mal čerpať "koronadotácie" na neexistujúce prevádzky

BRATISLAVA - Bratislavský mestský poslanec Rastislav Tešovič sa vzdal funkcií v dozorných radách mestských podnikov aj predsedníctva finančnej komisie mestského zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Poslanecký klub Team Vallo opustil už v pondelok (24. mája), keď Transparency International Slovensko (TIS) zverejnilo závažné informácie o čerpaní dotácií zo schémy štátnej pandemickej pomoci na nájom, v ktorých Tešovič figuroval. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Bratislavy Matúš Vallo.

 

Tešovič končí v dozorných radách
„Verím, že ministerstvo a ďalšie orgány uvedené dotácie riadne prešetria. K zneužívaniu pravidiel máme nulovú toleranciu a je pre nás mimoriadne dôležité, aby ani podozrenia, ktoré sú s týmto prípadom spojené, nevyvolávali pochybnosti voči mestským podnikom, v ktorých bol poslanec Tešovič doteraz členom dozorných rád," uviedol Vallo.

Transparency International Slovensko zverejnilo začiatkom týždňa informáciu, že Rastislav Tešovič je v schéme štátnej pandemickej pomoci nájomcom najväčším prijímateľom spomedzi politikov na Slovensku.

 

Od štátu získal tamer 100 tisíc eur

„Od ministerstva hospodárstva získal spolu už šesť rôznych dotácií vo výške viac ako 92-tisíc eur. Radí sa tak medzi jedno percento najväčších poberateľov nájomných dotácií vôbec, na úrovni známych maloobchodov či turistických zariadení," upozornila organizácia a dodala, že Tešovič pritom riadi len dve občianske združenia a dve firmy, ktoré mali v posledných výkazoch nulové tržby.

Pri dotáciách podľa TIS figuruje aj meno ďalších mestských poslancov - Tomáša Korčeka, Sone Svoreňovej a Radoslava Olekšáka. „Ide o rôzne obchody s nájomným, ktoré spája to, že boli uzavreté tesne pred pandémiou, väčšinou nakoniec ani žiadnu činnosť nerealizovali, no od štátu si vypýtali veľmi slušné dotácie," konštatuje TIS. Dodáva, že pri otázkach na nájomné dostali od mestských poslancov nepresvedčivé odpovede.

 

„Tešovič s Korčekom už deň po našich otázkach jednu dotáciu za 22-tisíc eur vrátili, vraj si omylom od štátu vypýtali 10-násobne viac, ako chceli," dodáva TIS, podľa ktorého si Olekšák napríklad vypýtal 34-tisíc na paintballové centrum v Poprade, o ktorom nik netuší, a Tešovič dostal 19-tisíc za dve kaviarne, na ktorých existenciu si prevádzkári v okolí nevedeli spomenúť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona