USA v návrhu rezolúcie BR OSN vyzvú na vyslanie misie 30 pozorovateľov do Sýrie

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 07:01 • 2 min
USA v návrhu rezolúcie BR OSN vyzvú na vyslanie misie 30 pozorovateľov do Sýrie

USA v návrhu rezolúcie BR OSN vyzvú na vyslanie misie 30 pozorovateľov do Sýrie - Politika Rezolúcia, ktorú Bezpečnostnej rade OSN predložia Spojené štáty, umožní vyslať do Sýrie pozorovateľskú misiu 30 neozbrojených mužov. Tí sa budú môcť presvedčiť o pl

slovakia

left justify in out

img

Rezolúcia, ktorú Bezpečnostnej rade OSN predložia Spojené štáty, umožní vyslať do Sýrie pozorovateľskú misiu 30 neozbrojených mužov. Tí sa budú môcť presvedčiť o plnení prímeria, ktoré nadobudlo platnosť vo štvrtok po tom, ako ho sprostredkoval vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan.
      O návrhu rezolúcie informovala agentúra Reuters, ktorá o zatiaľ oficiálne nezverejnenom dokumente napísala, že "žiada sýrsku vládu, aby svoje záväzky o prímerí preukázala viditeľne a v celistvosti". V texte sa spomínajú tri podmienky; zastavenie pohybu vojakov k obytným zónam, zastavenie používania zbraní v týchto oblastiach, odsun vojenských síl z blízkosti obytných oblastí.
      Spojené štáty prostredníctvom návrhu rezolúcie ďalej vyzývajú vládu Sýrie, ako aj ostatných aktérov konfliktu, aby zastavili akékoľvek formy ozbrojeného násilia, ako aj zadržiavanie osôb, únosy a praktiky mučenia.
      V predkladanej rezolúcii sa objavuje nekonkrétna formulácia o hrozbe opatrení voči vláde v Damasku v prípade neplnenie dohody o prímerí.
      Bezprostredne nebol známy postoj Ruska a Číny k tomuto návrhu rezolúcie. Obe krajiny doposiaľ využili svoje práve veta pri ostatných dvoch hlasovaniach BR OSN, ktoré mali odsúdiť zákrok režimu dlhoročného prezidenta Bašára Asada voči vzbúrencom.
      Rusko a Čína podporili vo štvrtok návrh na rýchle vyslanie pozorovateľov. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin vyhlásil, že treba do Sýrie rýchlo vyslať niekoho, kto priamo tam dohliadne na dodržiavanie prímeria.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies