Na pomoc Bielorusku zo Slovenska smerovalo viac ako 119-tisíc eur

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 13:28 • 2 min
Na pomoc Bielorusku zo Slovenska smerovalo viac ako 119-tisíc eur

BRATISLAVA – Finančné príspevky bieloruskej občianskej spoločnosti boli poskytnuté prostredníctvom nástrojov rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Finančné príspevky slúžili na podporu projektov budovania nezávislej žurnalistiky, na podporu obetí represálií vo forme príspevku na právnu pomoc a na zdravotnú a psychologickú starostlivosť. Vyplýva to z materiálu Informácia o použití Fondu na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti, ktorý vláda na svojom dnešnom rokovaní vzala na vedomie.

 

img


Z dokumentu vyplýva, že z Fondu na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti v nadväznosti na udalosti po neslobodných, nedemokratických a zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku 9. augusta 2020 bolo dohromady vyčlenených 119 185 eur. „Okrem finančných príspevkov bolo udelených 20 štipendií študentom z Bieloruska Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR v úzkej koordinácii so slovenskými verejnými vysokými školami,“ uvádza sa v materiáli. 

 

img


Materiál tiež uvádza, že podpora občianskej spoločnosti v Bielorusku je aj súčasťou Zamerania dvojstrannej rozvojovej spolupráce Slovenskej republiky na rok 2021, ktoré bolo schválené 13.januára 2021 uznesením vlády. „Podpora bieloruskej občianskej spoločnosti je tiež zakotvená v koncepčnom dokumente Zahraničná a európska politika Slovenskej republiky v roku 2021,“ konštatuje sa v materiáli. Ďalej z neho vyplýva, že vláda SR bude aj naďalej viesť aktívnu politiku vo vzťahu k Bielorusku s dôrazom na to, aby jeho občania získali možnosť skutočne slobodnej voľby ich najvyšších politických predstaviteľov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies