USA: "Ruské útoky na ukrajinské prístavy na Dunaji sú neprijateľné"

NETKY.SK • 17 August 2023, 09:54 • 2 min
USA: "Ruské útoky na ukrajinské prístavy na Dunaji sú neprijateľné"

WASHINGTON — Spojené štáty odsúdili útoky ruských síl na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktoré sú dôležité pre vývoz obilia. V noci na štvrtok to podľa agentúry DPA uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

"Je to neprijateľné. (Ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi je globálna potravinová bezpečnosť jednoducho ukradnutá... Takéto kroky Kremľa majú negatívny vplyv na ukrajinských poľnohospodárov a všetkých, ktorí sú najviac ohrození nedostatkom potravín," uviedol americký rezort diplomacie. Dôsledkom Ruskom rozpútanej vojny je aj znehodnotenie štvrtiny ornej pôdy na Ukrajine, ktorá je významnou svetovou obilnicou. "Naši ukrajinskí partneri inšpirujú svet, zatiaľ čo Rusko ho vyhladúva," uviedol americké ministerstvo zahraničných vecí.

 

Moskva blokuje vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov od polovice júla, keď odstúpila od príslušnej dohody. Prístavy na Dunaji boli odvtedy opakovane terčom útokov. Aj v stredu nadránom ruské jednotky zaútočili na infraštruktúru prístavov v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Šéf tamojšej vojenskej správy Oleh Kiper uviedol, že v jednom z prístavov na Dunaji boli poškodené sklady a sýpky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: The New York Times
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies