USA požiadali Európu o prijatie 800 bojovníkov IS: Naplniť sa to však podarí len ťažko

NETKY.SK • 18 Február 2019, 06:51 • 2 min
USA požiadali Európu o prijatie 800 bojovníkov IS: Naplniť sa to však podarí len ťažko

BERLÍN - Naplnenie požiadavky amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby európski spojenci prevzali naspäť 800 bojovníkov Islamského štátu (IS) zajatých v Sýrii, bude "neobyčajne náročné".

slovakia

left justify in out

Povedal to v nedeľu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

 

Maas v programe televízie ARD povedal, že ich návrat bude možný, "keď sa bude dať zabezpečiť, že títo ľudia budú okamžite postavení pred súd a budú držaní vo väzbe". Úrady na to podľa neho budú potrebovať informácie a kriminálne vyšetrovanie, čo sa nedá zaručiť.

 

img

Heiko Maas

 

Ľuďom s nemeckým občianstvom bolo umožnené vrátiť sa do krajiny, dodal. V Sýrii však v súčasnosti neexistuje spôsob, ako preveriť ich požiadavky. Na ďalšom postupe sa Nemecko podľa jeho slov dohodne s Francúzskom a Britániou.

 

Americký prezident Donald Trump v sobotu Britániu a ostatných európskych spojencov požiadal, aby si prevzali naspäť viac ako 800 militantov Islamského štátu, ktorí boli zajatí v Sýrii, a aby ich postavili pred súd.

 

img

Donald Trump

 

Trump vyhlásil, že kalifát teroristickej organizácie v Iraku a Sýrii "pripravený k pádu" a "nebolo by dobrou alternatívou, keby sme ich museli prepustiť". Dodal, že USA nechcú sledovať, ako títo bojovníci IS prenikajú do Európy, kam sa očakáva, že sa vrátia.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies