Poslanci sa pýtali aj na možnosť zakázania politických strán, ktoré idú proti demokratickému zriadeniu

NETKY.SK • 19 November 2020, 16:31 • 2 min
Poslanci sa pýtali aj na možnosť zakázania politických strán, ktoré idú proti demokratickému zriadeniu

Počas dôležitej udalosti, ktorým je vypočúvanie ašpirantov na zvolenie za kandidáta na post Generálneho prokurátora, poslancov a zástupcov Ústavno-právneho výboru NR SR zaujímala aj táto téma.

slovakia

left justify in out

Politické strany, ktoré idú proti demokracii, by mali byť zrušené. Pre ašpiranta na post kandidáta na vymenovanie za Generálneho prokurátora Jozefa Čentéša by sa v prípadoch, kde by sa hovorilo o potrebe zakázať politickú stranu, považuje za dôležité, aby bola splnená aspoň jedna z troch kľúčových podmienok.

 

 

Jednou z podmienok, ktoré spomínal Čentéš, je, aby bol vysoký predstaviteľ právoplatne odsúdený. Ak by sa týkalo subjektu, ktorý by čin spáchal, a ktorý sa nachádza na nižšom stupni, napríklad ak by išlo o zlyhanie okresného predstaviteľa, musela by sa od toho strana dištancovať, aby sa očistila.

 

V prípade ak sa rozsudok nad Marianom Kotlebom stane právoplatný, by podľa Čentéša bola splnená jedna z kľúčových troch podmienok na rozpustenie či zakázanie politickej strany.

 

Čentéš tiež dodal, že politická strana a ich činnosť nesmie smerovať k zániku demokratickej spoločnosti. Hovorí sa o viacerých možnostiach, ako môže prokuratúra konať, ale jednou z jej úloh je konať v zmysle princípu ex offo, teda z úradnej povinnosti, automaticky, bez toho, že by dal niekto podnet.

 

 

„Možné sú obidva spôsoby, ale ak hovorím, že prokuratúra má byť proaktívna,“ dodal Jozef Čentéš s tým, že on určite chce, aby prokuratúra bola proaktívna a konala okamžite po tom, ako sa napríklad objaví informácia v médiách. Okrem Kotlebovej strany ĽSNS sa počas vypočúvania bola spomenutá aj Komunistická strana Slovenska, ale bez bližšieho zdôvodnenia.

 

Čentéš však pripomenul aj nevyhnutnosť, aby médiá nerobili nadprácu v podobe vynášania informácií z trestného spisu, čo ohrozuje celý priebeh vyšetrovania. „Považujem to aj zo strany médií za neakceptovateľné a čudujem sa, že tak robia a vyvíjajú tlak na sudcov,“ doplnil s tým, že takéto konanie médií neakceptuje.

 

Pozrite si aj o tom, čo ponúka Tomáš Honz v oblasti boja s extrémizmom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies