Lukašenko pokračuje v čistkách, v putách skončili desiatky novinárov

NETKY.SK • 17 Február 2021, 06:19 • 2 min
Lukašenko pokračuje v čistkách, v putách skončili desiatky novinárov

MINSK - Bieloruské úrady v utorok vykonali razie u novinárov a ľudskoprávnych aktivistov.

slovakia

left justify in out

Polícia prehľadala kancelárie Bieloruského združenia novinárov a centra pre ľudské práva Viasna, ako aj byty ich členov.

 

Financovanie protivládnych protestov

Tiež skonfiškovala ich zariadenia. Viac ako 30 ľudí skončilo v putách a minimálne traja sú podľa aktivistov ešte stále v policajnej väzbe.

Podľa bieloruského Vyšetrovacieho výboru boli utorkové razie súčasťou vyšetrovania financovania protivládnych protestov.

 

img

 

Tie sa v Bielorusku konajú od údajne zmanipulovaných prezidentských volieb z 9. augusta, v ktorých súčasná hlava štátu Alexander Lukašenko vyhral s obrovskou väčšinou. Podľa hlavnej opozičnej kandidátky Svetlany Cichanovskej a jej podporovateľov sú výsledky sfalšované.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Lukašenko sa snaží vyhnúť ústavnej reforme, pred súd sa postaví jeho uväznený protikandidát

 

Perzekúcia novinárov
Protestov sa pravidelne zúčastňovali stovky tisíc ľudí a úrady voči nim tvrdo zakročili. Podľa ľudskoprávnych aktivistov od začiatku protestov úrady zadržali viac ako 30-tisíc ľudí, tisícky z nich aj brutálne zbili.

Prehliadky, ktoré sú vnímané ako ďalší pokus potlačiť protesty proti Lukašenkovi, si už vyslúžili kritiku. Cichanovská uviedla, že „režim rozpútava represie proti tým, ktorí presadzujú ľudské práva“.

 

img

 

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová na Twitteri upozornila na potrebu zabezpečiť slobodu prejavu združovania a zhromažďovania sa „podľa medzinárodných štandardov ľudských práv“.

 

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International odsúdila razie ako novú eskaláciu odvetných opatrení voči disentu.

 

 

Európska federácia novinárov a Medzinárodná federácia novinárov zase vyzvali Bieloruské úrady, aby prestali s perzekúciou novinárov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bieloruským novinárkach hrozí trojročné väzenie za natáčanie demonštrácii proti Lukašenkovi

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies