USA posilnia nesmrtiacu podporu umierneným opozičným skupinám v Sýrii

NETKY.SK • 14 Marec 2015, 09:09 • 2 min
USA posilnia nesmrtiacu podporu umierneným opozičným skupinám v Sýrii

WASHINGTON - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu plánuje posilniť nesmrtiacu podporu umierneným opozičným skupinám v Sýrii. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo zámer v čase, keď vojenský konflikt v Sýrii vstupuje do svojho piateho roku. Podľa Washingtonu pripravuje Obama spolu s Kongresom podklady pre poskytnutie ďalšej pomoci tamojším opozičným skupinám v hodnote 70 miliónov dolárov (66,8 milióna eur). Suma počíta s 25 miliónmi dolárov (23,8 milióna eur) pre preverených členov z radov ozbrojených opozičných skupín s cieľom zvýšiť ich schopnosť sebaobrany.

 

V minulosti sa takýto typ podpory realizoval vo forme dodávok vozidiel, lekárskych súprav a potravín, konštatuje AP. Ďalších 30 miliónov dolárov (28,6 milióna eur) bude smerovať miestnym úradom v povstalcami kontrolovaných oblastiach. Zvyšnou sumou sa má posilniť zabezpečenie komunikácie a zbierania záznamov o možných vojnových zločinoch.

 

Pripravovaný návrh musí prejsť hlasovaním v americkom Kongrese. Pokiaľ mu dá zelenú, vyšplhá sa celková výška podpory, ktorú USA poskytli sýrskej opozícii od roku 2011, na 400 miliónov dolárov (382 miliónov eur).

 

Konflikt v Sýrii sa začal v marci 2011 protestmi voči vláde prezidenta Bašára Asada. V občianskej vojne zahynulo doteraz vyše 220.000 ľudí, vyše štyri milióny ich pred vojnou utiekli a veľkých častí krajiny sa zmocnili militanti z Islamského štátu (IS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies