Ak sa bude o navyšovaní rozpočtu rozhodovať v skrátenom konaní, strana SaS sa zdrží hlasovania

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 14:10 • 2 min
Ak sa bude o navyšovaní rozpočtu rozhodovať v skrátenom konaní, strana SaS sa zdrží hlasovania

BRATISLAVA - Pri skrátenom konaní k novele zákona o štátnom rozpočte sa poslanci za stranu SaS zdržia hlasovania.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní vlády to povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Zároveň potvrdil, že zvyšní koaliční partneri budú hlasovať za.

Novelou zákona o štátnom rozpočte sa majú navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 mld. eur. „Medzičasom to stúplo na 3,7 miliady eur,“ skonštatoval Sulík s tým, že viacero položiek považuje strana SaS za nadhodnotené. „Takto sa k štátnemu rozpočtu nesmie pristupovať,“ povedal Sulík.

 

Liberáli navrhli kompromis
Zástupcovia strany SaS na pondelkovej koaličnej rade podľa jeho slov navrhli zníženie výdavkov o jednu miliardu, teda z plánovanej sumy 3,7 miliardy eur na 2,7 miliady eur, čo je podľa neho kompromisné riešenie.

 

Avšak podľa Sulíka sa nedohodli s ministrom financií Igorom Matovičom. „Čo ma prekvapuje, lebo on je ten, čo ide po znižovaní výdavkov,“ hovorí Sulík.

 

Dodal, že súhlasia s navýšením výdavkov štátneho rozpočtu, pretože druhá vlna pandémie je rozsiahla, avšak iba v nevyhnutnom rozsahu a sumu 3,7 miliardy eur nepovažujú za nevyhnutný rozsah.
 

Matovič blokuje finančnú pomoc

Minister financií Igor Matovič podľa šéfa rezortu hospodárstva blokuje finančnú pomoc, ktorú jeho ministerstvo vypláca v rámci dotácií na nájmy pre kreatívny priemysel, nepravidelnú autobusovú dopravu a športovcov.

 

„Bezdôvodne to spája s navýšením rozpočtu,” dodal. Zároveň pripomenul, že o financie žiadali expremiéra ešte pred tým, ako sa začalo rokovať o rozpočte. Posledná žiadosť je na rezorte financií už asi mesiac.

 

Vyplatenie ďalších zdrojov teda podľa Sulíka nie je v ich rukách, akonáhle ministerstvo financií prostriedky uvoľní, budú vyplatené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona