USA možno podmienečne prepustia izraelského špióna Pollarda

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 08:34 • 2 min
USA možno podmienečne prepustia izraelského špióna Pollarda

WASHINGTON - Američan Jonathan Pollard, ktorého v roku 1987 odsúdili za špionáž v prospech Izraela, by sa mohol dostať podmienečne na slobodu už v novembri, na 30. výročie jeho zatknutia. Oznámil to jeho právnik a informáciu potvrdilo aj americké ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

O prepustení bude rozhodovať Americká komisia pre podmienečné tresty, ktorá bude skúmať, či sa vo väzení dobre správal a či nehrozí, že sa dopustí ďalších zločinov. Americkí predstavitelia podľa agentúry AP nepredpokladajú, že komisia bude namietať voči Pollardovmu podmienečnému prepusteniu. Ministerstvo spravodlivosti však pre zmenu verí, že usvedčený špión si odsedí celý trest.


"Ministerstvo spravodlivosti vždy tvrdilo, že Jonathan Pollard by si mal odpykať celý trest za závažné zločiny, ktorých sa dopustil - čo v tomto prípade predstavuje 30-ročný trest tak, ako mu to bolo uložené," povedal hovorca ministerstva Marc Raimondi.


Pollarda zatkli v novembri 1985, keď sa neúspešne pokúšal získať azyl na izraelskom veľvyslanectve vo Washingtone. Prípad tohto bývalého analytika amerického námorného spravodajstva odvtedy vyvolal mnohé vášne. Jeho podporovatelia tvrdia, že trest bol neprimeraný, keďže špionážnych aktivít sa dopustil v prospech Izraela, ktorý Spojené štáty považujú za spojenca. Kritici, vrátane vyšetrovacích a vládnych orgánov, ho zase označujú za zradcu vlasti, ktorý ju ohrozil odovzdaním tajných materiálov inej krajine.


V súčasnosti šesťdesiatročný Pollard v ostatných rokoch bojoval so zdravotnými problémami. Trest vykonáva vo väznici v Severnej Karolíne.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies