Svojho muža ponúkla na noc inej žene výmenou za jabĺčka

NETKY.SK • 5 Marec 2021, 07:51 • 2 min
Svojho muža ponúkla na noc inej žene výmenou za jabĺčka

Keď je jedna túžba silnejšia než srdce a intenzívnejšia než rozum, nikdy to nedopadne dobre.

slovakia

left justify in out

Niežeby nebolo správne po čomsi túžiť, veď je to prirodzené a dokonca to núti prekonávať sa, v noci snívať a cez deň plniť si sen. Avšak niekedy, keď náhly pud diktuje, čo a ako urobiť a človek napokon aj poslúchne, v konečnom dôsledku to povedie k ľútosti a hanbe. A oboje bolí.

 

Dve ženy a jeden muž


Jákob žil ešte kedysi veľmi dávno. V rodine sa povadil s bratom-dvojčaťom, a tak utiekol a uchýlil sa v inom dome, dosť ďaleko na to, aby začal nový život. Muž, pre ktorého pracoval a ktorého chlieb jedával, mal dve dcéry.

 

img

 

Mladšia Ráchel si okamžite získala Jákobovu náklonnosť. Oženiť sa s ňou však nebolo ľahké, musel najskôr odslúžiť dlhých sedem rokov. Prekážka to bola síce veľká, ale pre Jákoba ani zďaleka nepredstavovala chuť vzdať sa. Dlhý čas vydržal, dokonca mu to pripadalo len ako niekoľko dní - tak veľmi ju ľúbil.


Nanešťastie, jeho svokor mal iný plán, a len čo sa priblížila svadba, zaťa oklamal. Ako nevestu mu podstrčil staršiu dcéru Leu, vraj sa totiž nepatrí, aby mladšia mala muža skôr. Jákob pretrpel i to.

 

Koniec koncov nič iné mu ani neostávalo. Odpracoval ďalších sedem rokov a až potom sa konečne dočkal tej, ktorú považoval za hodnú akejkoľvek obety.

 

Žiarlivosť


Ako to však býva, tam, kde má muž nie jednu, ale dve ženy, dochádza k hádkam. Lea žiarlila na Ráchel, pretože si dobre uvedomovala, ako ju mužovo srdce uprednostňuje. A Ráchel, tá zasa ničila samu seba žiarlivosťou na Leu, pretože jej sa podarilo stať sa matkou, kým ona sama znášala neplodnosť.

 

img


Bol to neustály boj, jedna druhej čosi zazlievala a Jákob nemal ani trochu pokoja.

 

Výmena


Lein syn raz zozbieral mandragorové jabĺčka a zaniesol ich matke. V tom období to bola vzácnosť, bylina v tvare jablka slúžila na nejeden spôsob. Jej výnimočnosť jej zabezpečovala mimoriadnu obľubu.


Ráchel úlovok závidela a presviedčala sestru, aby jej ho podarovala. Pravdaže, ona odmietla a bola by z toho zaiste vášnivá debata sprevádzaná zvyšujúcim sa hlasom, keby Ráchel neučinila ponuku.


Ak jej Lea dá mandragorové jabĺčka, nech Jákob strávi noc s ňou. Nuž a netreba hovoriť, ako to dopadlo. Kým jedna sa tešila z byliny, tá druhá si dopriala radosť z mužovej prítomnosti.

 

Či to bolo správne alebo nie, ani nie je potrebné rozpisovať. Na vine je túžba. Zatemnila myseľ, obrala o múdrosť a dokonca aj o sebaúctu.

 

Chcieť je dobré, avšak to, čo musí byť okamžite uspokojené, zväčša končí utrpením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies