Zverejnili druhý teaser k dráme Amnestie

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 18:36 • 2 min
Zverejnili druhý teaser k dráme Amnestie

BRATISLAVA – Tvorcovia československej drámy Amnestie zverejnili druhý teaser. Po prvom teaseri odhaľujúcom zábery z leopoldovskej väznice a archívne zábery z prelomu 80. a 90. rokov prináša nové video viac konkrétnych momentov zachytávajúcich masívnu a agresívnu väzenskú vzburu v Leopoldove krátko po tom, ako sa prezidentom Československej republiky stal Václav Havel.

slovakia

left justify in out

Dráma Amnestie Jonáša Karáska rozpovie príbeh troch rodín úzko prepojených s komunistickým režimom, pričom súčasne ukáže tiež vzburu väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zásah. Vzbure predchádzali amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, krátko po zvolení za československého prezidenta.

Produkciu snímky zastrešil Viliam Štrelinger spolu s Petrom Veverkom, Natašou Ďuričovou, Jiřím Konečným a Marošom Hečkom, ktorý sa postaral aj o námet a scenár filmu. Za kameru sa postavil Tomáš Juríček, ktorý s Karáskom a Hečkom spolupracoval už na trileri Kandidát (2013).

Film Amnestie je síce sám o sebe fikciou, avšak príbeh, ktorý rozpráva, je postavený na pozadí reálnych udalostí československých dejín.

 

"Nemali sme ambíciu zrekonštruovať dobu. Filmom chceme dosiahnuť, aby sa divák mohol na chvíľu vrátiť a pripomenúť si dôležitý dátum československých dejín. Alebo, ak v tom čase ešte nežil, tak sa s ním aspoň oboznámi. Je to príbeh troch rodín, ktoré sú úzko prepojené s režimom a jeho praktikami. Podobných rodín s rozdielnymi typmi a charaktermi bolo vo vtedajšom Československu veľa. Teraz, keď už film dokončujeme, si myslím, že je o pestrosti typov a charakterov. Každý, kto v Československu počas socializmu žil, mal nejaký vzťah s týmto zriadením. Niekto spolupracoval, niekto bol priamym odporcom režimu, niekto strkal hlavu do piesku a nedovolil svojim deťom ani hlesnúť. V tomto Amnestie odrážajú realitu tej doby,” povedal producent snímky Maroš Hečko.

Dráma je čiastočne inšpirovaná knihou Amnestia, ktorá rozpútala peklo (2015) väzenského vychovávateľa Radovana Dunaja. Počas príprav snímky členovia filmového štábu spolupracovali aj s Ministerstvom spravodlivosti a Zborom väzenskej a justičnej stráže, od ktorých dostali po obhliadkach a oboznámení sa s možnosťami zatiaľ ako jediní povolenie nakrúcať v leopoldovskej väznici. Ministerstvo vnútra pomohlo so špeciálnymi jednotkami a bojovou technikou a uskutočnila sa aj spolupráca s prvou protiteroristickou jednotkou v Československu URNA.

 

"Do väzenských scén sme zapojili aj ľudí, ktorí majú za sebou skúsenosť so slovenskými väznicami. Tí prispeli k veľkej uveriteľnosti väzenských scén a vojenského zásahu na potlačenie vzbury,” priblížil Hečko.

Drámu, ktorá by do slovenských kín mala prísť v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie, predstavili už na MFFK Febiofest 2019 a Industry Days, ktorých hlavným pilierom bola prezentácia pripravovaných slovenských filmov Works in Progress. V hlavnej úlohe sa v snímke predstaví Juraj Bača. Po jeho boku si zahrajú Natália Germani, Aňa Geisler, Marek Majeský, Marek Vašut, Norbert Lichý, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Gregor Hološka, Marek Fučík, Erik Ole, Sáva Popovič, Martin Havelka či Jana Oľhová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona