USA a Švajčiarsko dosiahli pokrok v spore o daňové úniky

NETKY.SK • 29 August 2013, 11:39 • 2 min
USA a Švajčiarsko dosiahli pokrok v spore o daňové úniky

WASHINGTON - Vlády USA a Švajčiarska sa dohodli na mechanizme, ktorý by mohol odhaliť Američanov využívajúcich švajčiarske banky na vyhýbanie sa plateniu daní.

slovakia

left justify in out

Dohoda umožní švajčiarskym bankám urovnať prípadné budúce obvinenia zo strany amerických úradov, pokiaľ zverejnia viac informácií o svojich amerických klientoch, hodnote ich účtov a pomoci, ktorú získali od daňových poradcov.

Súčasťou urovnania sú pokuty pre banky, ktoré pomáhali klientom USA vyhýbať sa plateniu daní. Informovala o tom v stredu agentúra AP, pričom sa odvolávala na vyjadrenia vysokého predstaviteľa amerického ministerstva spravodlivosti. Celková výška pokút by mohla dosiahnuť 1 mld. USD. Ministerstvo by tiež mohlo na základe získaných informácií stíhať amerických občanov za daňové úniky. Formálne potvrdenie dohody možno podľa predstaviteľa americkej vlády očakávať počas niekoľkých dní. 

Dohoda by znamenala výrazný pokrok v dlhotrvajúcom spore oboch krajín. Švajčiarske banky by mohli sprístupniť údaje o klientoch bez toho, aby porušili domáce zákony o bankovom tajomstve. Finančné ústavy by sa zároveň mohli dohodnúť s federálnym ministerstvom spravodlivosti na mimosúdnom urovnaní a vyhnúť sa tak v USA trestnému stíhaniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies