USA a EÚ sankciovali ruských predstaviteľov, ktorí sa podieľali na zadržaní a väznení Alexeja Navaľného

NETKY.SK • 2 Marec 2021, 18:27 • 2 min
USA a EÚ sankciovali ruských predstaviteľov, ktorí sa podieľali na zadržaní a väznení Alexeja Navaľného

BRUSEL - Európska únia (EÚ) v utorok uvalila sankcie na štyroch popredných ruských predstaviteľov za uväznenie opozičného lídra Alexeja Navaľného.

slovakia

left justify in out

Štyria ruskí predstavitelia 

Únia zakázala cestovať a zmrazila majetok šéfovi Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Alexandrovi Bastrykinovi, generálnemu prokurátorovi Igorovi Krasnovovi, veliteľovi Národnej gardy Viktorovi Zolotovovi a šéfovi Federálnej väzenskej služby Alexandrovi Kalašnikovovi. Na štvoricu EÚ uvalila sankcie za "ich roly vo svojvoľnom zatknutí, trestnom stíhaní a odsúdení Alexeja Navaľného, a tiež represii pokojných protestov v súvislosti s nezákonným zaobchádzaním s ním".

 

img

 

Ozvalo sa aj USA 

Sankcie v spojitosti s otravou a väznením Navaľného v utorok oznámili aj Spojené štáty. Bidenova administratíva ich uvalí na bližšie nešpecifikovaných ruských predstaviteľov a podniky. Väčšina zo 14 podnikov sa podľa administratívy zúčastnila na výrobe biologických alebo chemických látok.

 

Utorkové sankcie budú prvým z niekoľkých krokov, ktoré Bidenova administratíva podnikne "v reakcii na mnoho destabilizujúcich činov", uviedol pre novinárov nemenovaný vládny predstaviteľ. Zároveň sú to prvé sankcie voči Rusku zo strany vlády nového amerického prezidenta, ktorý sa zaviazal, že bude konfrontovať ruského prezidenta Vladimira Putina pre údajné útoky na ruskú opozíciu a hackerské útoky v zahraničí.

 

img

 

Podľa vládnych predstaviteľov administratíva plánuje čoskoro reagovať aj na masívny ruský hackerský útok, ktorý zasiahol federálne vládne úrady aj súkromné spoločnosti.

 

Zadržanie 
Štyridsaťštyriročného Navaľného, ktorý je najprominentnejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, zatkli v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Navaľnyj tvrdí, že za jeho otrávením stál Kremeľ, ruské úrady toto obvinenie popierajú.

 

Vzatie do väzby  

Minulý mesiac moskovský súd Navaľného odsúdil na dva roky a osem mesiacov väzenia pre porušenie pravidiel podmienečného odsúdenia počas zotavovania sa v Nemecku. Podmienečný trest dostal v roku 2014 na základe obvinenia zo sprenevery. Podľa Navaľného bolo jeho obvinenie vykonštruované. Európsky súd pre ľudské práva dospel k záveru, že bolo nezákonné a prikázal Navaľného prepustenie.

 

img

 

Protesty v Rusku 
Navaľného zatknutie a uväznenie vyvolalo veľkú vlnu protestov po celom Rusku. Úrady zareagovali rozsiahlym zásahom, pričom zadržali okolo 11-tisíc ľudí, z ktorých mnohí dostali pokuty alebo tresty odňatia slobody na sedem až 15 dní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies