Úrazov na eskalátoroch v pražskom metre pribúda, schody idú príliš rýchlo

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 09:56 • 2 min
Úrazov na eskalátoroch v pražskom metre pribúda, schody idú príliš rýchlo

PRAHA - V pražskom metre pribúdajú úrazy na pohyblivých schodoch. Podľa štatistík sa na nich zraní najmenej jeden cestujúci denne. Kovové schody totiž často idú rýchlejšie, než by mali - sú nebezpečné najmä pre menej pohyblivých ľudí a pre malé deti. Informácie dnes priniesol český spravodajský portál iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

V roku 2010 spustil pražský Dopravný podnik kampaň Bezpečne na pohyblivých schodoch. O rok neskôr kvôli ustavične sa množiacim úrazom v metre nechal nainštalovať bezpečnostné kefy na všetky eskalátory ruského typu. Opakovane sa stávalo, že dieťaťu uviazla noha medzi bočnicou eskalátora a schodom. Za to dopravca zaplatil vyše 3,5 milióna českých korún. Ani tak však pohyblivé schody v metre neboli bezpečnejšie.

 

Napriek týmto opatreniam sa počet úrazov na nich zvyšuje. Len vlani sa na eskalátoroch stalo 441 úrazov, pritom napríklad v roku 2009 ich bolo 368, uviedla hovorkyňa pražského Dopravného podniku. Aspoň však už nie je toľko úrazov detských chodidiel a prstov. Ľudia sa najčastejšie zrania preto, že jeden cestujúci nechtiac vrazí do iného.

 

V ostatnom čase sa najviac úrazov na eskalátoroch stáva seniorom, ktorí sú navyše náchylní na pád kvôli zdravotným ťažkostiam. Problémy im robí aj nástup na príliš rýchle pohyblivé schody a výstup z nich.

 

Denník Mladá fronta DNES uskutočnil niekoľko vlastných meraní rýchlosti eskalátorov na vybraných staniciach, kde sú staré ruské pohyblivé schody, ktoré sú oproti novším oveľa rýchlejšie.

 

 

Na staniciach Námestie Republiky smerom k obchodnému centru Palladium a Můstek pri výstupe z linky B idú eskalátory rýchlosťou 0,9 metra za sekundu, na stanici Anděl rýchlosťou 0,83 metra za sekundu, čo je viac, než povoľuje európska norma. Tá udáva najvyššiu možnú rýchlosť 0,75 metra za sekundu, informoval web iDNES.cz.

 

Naopak, nové schody sa obyčajne pohybujú rýchlosťou 0,27 až 0,55 metra za sekundu, takže vyjsť najdlhšie pražské eskalátory na stanici Námestie Mieru trvá vyše dve minúty. Aj preto tam väčšina ľudí kráča hore po pohyblivých schodoch, alebo dokonca nimi beží. A to zasa zvyšuje nebezpečenstvo úrazu.

 

Rizikovou skupinou pri cestovaní na eskalátoroch sú okrem dôchodcov aj rodičia s deťmi a kočíkmi. Európska únia dokonca pred niekoľkými rokmi cestovanie s kočíkmi na eskalátoroch zakázala. Norma však nie je pre členské krajiny EÚ záväzná.

 

V Prahe rodičia často nemajú na výber. Alebo majú - necestovať metrom vôbec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies