Úrady práce spustili projekt Zručnosti pre trh práce. Kto môže podať žiadosť o zaplatenie vzdelávacieho kurzu? +VIDEO

NETKY.SK • 18 Apríl 2024, 16:30 • 2 min
Úrady práce spustili projekt Zručnosti pre trh práce. Kto môže podať žiadosť o zaplatenie vzdelávacieho kurzu? +VIDEO

Na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny je možné podávať žiadosť o zaplatenie vzdelávacieho kurzu v rámci národného projektu Zručnosti pre trh práce

slovakia

left justify in out

Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce, sociálnych vecí vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie.

„Dávame ľuďom príležitosť podstatne zlepšiť svoj život. Sme pripravení zaplatiť nezamestnaným v plnej výške vzdelávacie kurzy podľa ich výberu a schopností. V rámci jedného projektu podporíme ľudí bez práce, ale aj zamestnancov, ktorí sa chcú rozvíjať aby profesionálne rástli či získali potrebné zručnosti,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Žiadatelia si sami vyberú vzdelávanie aj jeho poskytovateľa. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny budú akceptovať poskytovateľov pôsobiacich v oblasti vzdelávania aspoň jeden rok. Žiadosť o poskytnutie príspevku je potrebné podať najneskôr 30 kalendárnych dní pred začiatkom kurzu osobne alebo poštou na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý každú žiadosť individuálne posúdi.

Pri schvaľovaní žiadostí budú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny prihliadať na individuálne predpoklady a potreby žiadateľov, ako aj na potreby trhu práce a nedostatkové pracovné pozície, ktoré bude identifikovať a štvrťročne aktualizovať Aliancia sektorových rád. Na poskytnutie príspevku nie je právny nárok. Ak úrad práce, sociálnych vecí a rodiny žiadosť schváli, uzavrie so žiadateľom dohodu, na základe ktorej mu zaplatí vzdelávací kurz. V rámci tohto projektu nebude podporované vzdelávanie zamerané na získanie vodičského oprávnenia skupiny B.

„Národný projekt Zručnosti pre trh práce má významný preventívny účinok, keďže v rámci neho môžu bezplatne rozvíjať svoje zručnosti aj ľudia, ktorí sú aktuálne v pracovnom procese, no ich pozícia nemá budúcnosť. Vďaka rozvoju svojich zručností sa môžu lepšie pripraviť na zmenu pracovného miesta. Okrem toho je podstatné, že sa nám v rámci nastavenia projektu podarilo pripraviť rozsiahlejšiu podporu ľuďom, ktorí čelia komplikovanej životnej situácií a lepšie vzdelanie u nich má väčší potenciál podstatne im zlepšiť kvalitu života. Aj preto sme kládli dôraz na znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie a mladých ľudí do 30 rokov bez práce,“ dodal generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Ak sa o príspevok uchádza občan, ktorý nie je evidovaný na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako uchádzač o zamestnanie, je potrebné, aby sa pred podaním žiadosti o príspevok zaregistroval ako záujemca o zamestnanie. To je možné urobiť na ktoromkoľvek úrade práce, sociálnych vecí a rodiny bez ohľadu na trvalý pobyt, prostredníctvom formulára „Žiadosť záujemcu o zamestnanie o sprostredkovanie vhodného zamestnania“, ktorý je možné podať osobne, elektronicky na Ústrednom portáli verejnej správy alebo poštou.

Jeden žiadateľ môže byť v rámci tohto projektu podporený maximálne dvakrát. V prípade, ak žiadateľ prejaví záujem o druhý príspevok, uprednostní sa vzdelávanie, ktoré nadväzuje na predošlý kurz. Druhé podporenie môže nasledovať až po ukončení záväzkov vyplývajúcich z prvej dohody uzatvorenej s úradom práce, sociálnych vecí a rodiny.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny zaplatia uchádzačom o zamestnanie vzdelávacie kurzy v plnej výške na základe splnenia podmienok uvedených v dohode o príspevku na vzdelávanie. Znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie prispejú aj na pokrytie časti výdavkov súvisiacich s účasťou na prezenčnej forme vzdelávania vo výške 0,95 eur/1 vyučovaciu hodinu, najviac v sume 190 eur. V prípade záujemcov o zamestnanie budú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny uhrádzať kurzovné vo výške 100 % pri kurzoch realizovaných na základe akreditácie alebo iného relevantného oprávnenia v zmysle platnej legislatívy a vo výške 80 % pri kurzoch realizovaných mimo akreditácie alebo oprávnenia podľa osobitných legislatívnych predpisov Slovenskej republiky.

Realizácia národného projektu Zručnosti pre trh práce je plánovaná do marca 2026 a je na ňu vyčlenených 42 249 963,50 eur z európskych zdrojov a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Kto sú znevýhodnení uchádzači o zamestnanie?

Znevýhodnení uchádzači o zamestnanie podľa zákona o službách zamestnanosti sú:

  • občania vo veku do 26 rokov, ktorí ukončili dennú formu štúdia pred menej ako dvomi rokmi a od jej ukončenia nemali pravidelne platené zamestnanie,
  • občania nad 50 rokov,
  • občania vedení v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 12 po sebe nasledujúcich mesiacov,
  • občania s nižším ako stredným odborným vzdelaním,
  • občania, ktorí najmenej 12 kalendárnych mesiacov pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nemali pravidelne platené zamestnanie a nevykonávali alebo neprevádzkovali samostatnú zárobkovú činnosť dlhšie ako 6 po sebe nasledujúcich mesiacov,
  • štátni príslušníci tretej krajiny, ktorým bol udelený azyl alebo ktorým bola poskytnutá doplnková ochrana,
  • občania žijúci ako osamelé dospelé osoby s jednou alebo viacerými osobami odkázanými na ich starostlivosť alebo starajúci sa aspoň o jedno dieťa pred skončením povinnej školskej dochádzky,
  • občania so zdravotným postihnutím,
  • občania, ktorí ukončil poberanie materského alebo rodičovského príspevku menej ako dva roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie a počas poberania materského alebo rodičovského príspevku nemali príjem zo zárobkovej činnosti zamestnanca a zo samostatnej zárobkovej činnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, Foto: Ilustračná (Pexels)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies