Vláda chce zvýšiť denné testovanie na desaťnásobok

NETKY.SK • 23 Marec 2020, 12:39 • 2 min
Vláda chce zvýšiť denné testovanie na desaťnásobok

BRATISLAVA - Štát by mohol získať až 200-tisíc testov na koronavírus. Ako na dnešnom brífingu povedal predseda vlády SR Igor Matovič, po rannej návšteve Úradu verejného zdravotníctva zistil, že k dispozícii máme asi tritisíc testov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tritisíc za deň 

Podľa jeho slov sa rysuje možnosť, ktorou by Slovensko mohlo získať viac testov, avšak detaily budú známe neskôr. Zároveň doplnil, že chcú zvýšiť denné testovanie na desaťnásobok. Kým predošlé dni sa za deň otestovalo zhruba 200 či 300 ľudí, zvýšiť by sa to malo približne na tritisíc ľudí denne.

 

img

 

Prípad nemocnice v Bratislave 
Čo sa týka prípadu potenciálne nakazených lekárov na klinike v Univerzitnej nemocnici v bratislavskom Ružinove, minister zdravotníctva SR Marek Krajčí informoval, že testy ostatného personálu, ktorý prišiel do styku s lekárom s cestovateľskou anamnézou, vyšli negatívne.

 

img

 

"Gynekologicko-pôrodnícka klinika pokračuje v poskytovaní zdravotnej starostlivosti a nie je potrebná karanténa ani lekárov a ani hospitalizovaných pacientiek a rodičiek," uviedol Krajčí.

 

Dnešné testovanie

Hlavný hygienik SR Ján Mikas informoval, že v pondelok bolo zatiaľ vyšetrených 29 vzoriek, z toho jedna bola pozitívna.

 

img


Ako dodal Krajčí, na Národnom onkologickom ústave (NOÚ) boli prítomní dvaja pacienti s podozrením na nový koronavírus. Jedenpotvrdený pozitívny výsledok, druhý je zatiaľ s podozrením v prísnej izolácii na NOÚ.

 

Lekári v karanténe

V karanténe sú aj dvaja lekári, tri sestry a jeden sanitár, ktorí sa dostali s pozitívne testovaným do styku. Testy na nový koronavírus mal pozitívne aj všeobecný lekár z Púchova, bol v kontakte s osobou, ktorá sa zdržiavala v zahraničí. Momentálne je v domácej karanténe preventívne aj šesť lekárov, ktorí s ním boli v kontakte.

 

img

 

Priama linka na ministra financií
Ako informoval premiér, s ministrom zdravotníctva sa dohodli, že sa zriadi koordinačný tím, ktorý má pomáhať Úradu verejného zdravotníctva. Majú sa ním posilniť aj personálne kapacity, z ÚVZ SR sa tiež zriadi priama linka na ministerstvo financií. "Nemôže to byť o tom, že potrebujú kúpiť prístroje a čakajú, či im to ministerstvo financií schváli," dodal premiér. Prístroj, na ktorý momentálne ÚVZ SR čaká, môže zvýšiť kapacitu testovaných o sto ľudí denne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona