Na ostrove Samos vyšetrujú možné rasistické motívy útokov proti migrantom

NETKY.SK • 20 Marec 2019, 20:25 • 2 min
Na ostrove Samos vyšetrujú možné rasistické motívy útokov proti migrantom

ATÉNY - Grécky generálny prokurátor nariadil v stredu vyšetrovanie s cieľom zistiť, či je možné vzniesť obvinenia z rasizmu v súvislosti s dvoma prípadmi, namierenými proti žiadateľom o azyl. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V prvom prípade na ostrove Samos, ležiacom v Egejskom mori na juhovýchode Grécka, rodičia protestujú proti plánom úradov, aby deti migrantov chodili do tried základných škôl s gréckymi školákmi. Rodičia v rámci protestu nechali svojich potomkov doma, nepustili ich na vyučovanie.

 

Samos je kľúčovým bodom, kam prichádzajú migranti plaviaci sa z Turecka na územie Európskej únie a kde sa nachádza aj najpreplnenejší migračný tábor - v zariadeniach navrhnutých pre 650 ľudí ich žije 4000.

 

Druhý prípad sa stal v dedine Villia juhozápadne od hlavného mesta Atény, kde sú v hoteli ubytované desiatky migrantov. Páchatelia na nich zaútočili kameňmi po tom, čo miestni obyvatelia vyjadrili odpor voči ich príchodu. Grécka vláda odsúdila oba incidenty.

 

 

Okrem toho aj polícia v severogréckom meste Konitsa oznámila, že vyšetruje prípadný rasistický motív násilného útoku mužov v kapucniach proti skupine tínedžerov - afganských uchádzačov o azyl.

 

Polícia vo vyhlásení tiež uviedla, že útvar rasistického násilia sa snaží vypátrať totožnosť útočníkov. Na deviatich migrantov, hrajúcich v nedeľu 17. marca basketbal na ihrisku, "nevyprovokovane" zaútočili piati muži s palicami, uviedla polícia v Konitsi. Mesto sa nachádza okolo 500 kilometrov severozápadne od Atén.

 

 

Tínedžeri vo veku 14-18 rokov žijú v Konitsi v centre pre neplnoletých, ktorí prišli do Grécka bez sprievodu dospelej osoby.

Dve z obetí museli po útoku v noci na pondelok ošetriť v nemocnici, jednu s ľahkými zraneniami a druhú so šokom.

Grécko je vo všeobecnosti hlavným miestom vstupu migrantov, ktorí hľadajú v Európe lepší život.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona