Desaťročia stratený list od Krištofa Kolumbusa smeruje do Talianska

NETKY.SK • 20 Júl 2023, 15:00 • 2 min
Desaťročia stratený list od Krištofa Kolumbusa smeruje do Talianska

Spojené štáty americké vrátili Taliansku ukradnutý list Krištofa Kolumba z 15. storočia, v stredu to oznámila americká imigračná a colná agentúra (ICE).

slovakia

left justify in out

List bol napísaný v latinčine a je jedným z približne tridsiatich zachovaných vydaní bádateľovho listu, ktorým v roku 1493 oznámil svoje objavy na americkom kontinente španielskemu kráľovi Ferdinandovi a kráľovnej Izabele. Panovníci financovali jeho cestu do Nového sveta. Predpokladá sa, že ide o verziu ukradnutú z Biblioteca Nazionale Marciana v talianskych Benátkach v 80. rokoch.

 

List sa našiel u súkromného zberateľa v Spojených štátoch. Zberateľ, podľa informácií ICE a americkej prokuratúry v Delaware, nič netušiac kúpil list od predajcu vzácnych kníh v roku 2003. Úrady ďalšie podrobnosti o krádeži listu či o tom, ako sa dostal do vlastníctva predajcu neuviedli.

 

Kópie tohto listu sú mimoriadne vzácne a vysoko cenené zberateľmi a historikmi. Verzia, ktorá sa tento týždeň vrátila späť do Talianska, je známa ako vydanie Plancck I. Pomenovaná po Stephanovi Plannckovi, prominentnom tlačiarovi, ktorý pred viac ako 500 rokmi vydal dve vydania listu. Hodnota listu v roku 2020 bola viac ako 1,3 milióna dolárov. "Toto je štvrté pôvodné vydanie tohto listu, ktorý bol za posledné desaťročia ukradnutý. A my nemôžeme byť šťastnejší, že ho vrátime," uviedol vo vyhlásení Patrick J. Lechleitner, zástupca riaditeľa pre imigráciu a colnú kontrolu USA. 


Medzi ďalšie ukradnuté kópie patrí jedna, ktorú americké úrady poslali späť do knižnice vo Vatikáne v roku 2018 a ďalšia, ktorá sa vrátila do Katalánskej knižnice v Španielsku. Vrátenie listu do Talianska je súčasťou úsilia Spojených štátov o repatriáciu ukradnutých predmetov. ICE tvrdí, že od roku 2007 vrátilo viac ako 20 000 predmetov do viac ako 40 krajín a inštitúcií. Zahŕňajú umenie vydrancované nacistami, egyptské sarkofágy, francúzske maľby, talianske sochy, mongolské a čínske fosílie dinosaurov a dokonca aj ľudské pozostatky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
CNN/KB Netky, Foto: twitter
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies