Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR spustí 1. apríla portál územného plánovania

NETKY.SK • 5 Február 2024, 15:10 • 2 min
Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR spustí 1. apríla portál územného plánovania

Už o niekoľko týždňov nadobudne účinnosť zákon o územnom plánovaní, vďaka ktorému sa táto oblasť oproti minulosti významne posilní. Agenda územného plánovania je originálnou kompetenciu miest a obcí, a tak to ostáva aj naďalej. Úlohou nášho úradu je vytváranie prostredia, v ktorom bude možné procesy v oblasti územného plánovania realizovať efektívnejšie a unifikovanejšie. Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR pracuje na vývoji portálu územného plánovania a s prvým testovaním formulárov, ktoré sú jeho súčasťou, začne už vo februári.

slovakia

left justify in out

Návrh zmien v stavebnej legislatíve znamená odsunutie účinnosti zákona o výstavbe o jeden rok. Zákon o územnom plánovaní však nebol predmetom zmien a účinnosť nadobudne 1. apríla tohto roku. Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR v súlade so zákonom vytýčenými úlohami pripravuje v spolupráci s vybranými podnikateľskými subjektmi, samosprávami a štátnymi subjektmi testovanie formulárov územného plánovania, ktoré začne už vo februári. Spomínaný portál je súčasťou komplexného informačného systému, ktorý náš úrad pripravuje a priebežne testuje.

 


„Počítame s nasadením viacerých formulárov. Na ich dizajnovaní a funkčných špecifikáciách sme s projektovým tímom úradu a širokou odbornou verejnosťou pracovali viac ako rok. Teraz je pred nami testovanie, na ktorom sa budú podieľať tí, ktorí ich budú využívať v praxi. Skupinu testerov budú tvoriť vybrané kraje, mestá, obce, ale aj podnikateľské subjekty či jednotlivé rezorty,“ vysvetľuje Milota Sidorová, podpredsedníčka Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR a dodáva: „Ďalším krokom bude testovanie portálu územného plánovania, ktorý bude napojený na slovensko.sk. Už dnes máme zhromaždené databázy, vďaka ktorým bude portál poskytovať aj doplnkové informácie ako register existujúcich (aj budúcich) územných plánov či register odborne spôsobilých osôb na obstarávanie územnoplánovacej dokumentácie, čo významne zvyšuje mieru komfortu pre užívateľov.“

Informačný systém úradu okrem agendy územného plánovania bude pokrývať aj oblasť výstavby. Vzhľadom na plánované odsunutie účinnosti zákona o výstavbe sa v súčasnosti interné kapacity úradu plne sústreďujú na vývoj špecializovaného portálu pre územné plánovanie.

„Digitalizácia je nosnou kostrou reformy stavebnej legislatívy. Napriek tomu, že oba zákony nenadobúdajú účinnosť v pôvodnom termíne, na vývoji Informačného systému budeme pracovať naďalej tak, aby spĺňal všetky náležitosti, ktoré ukladá odsunutý zákon o výstavbe. Momentálne sa sústreďujeme na spustenie portálu územného plánovania, aby bol od 1. apríla schopný plnej prevádzky. Veríme, že spolu so zákonom o územnom plánovaní ide o ďalšie významné kroky v rámci reformy stavebnej legislatívy, ktorú Slovensko tak veľmi potrebuje,“ uviedol Martin Hypký, predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR.

 

Aké formuláre bude obsahovať portál?

  • formulár na predkladanie správy o stave územnoplánovacej dokumentácie,
  • formulár pre podnety, pripomienky a stanoviská k procesu obstarávania územnoplánovacej dokumentácie,
  • formulár pre zadanie územnoplánovacej dokumentácie,
  • formulár pre predkladanie správy o prerokovaní návrhu územnoplánovacej dokumentácie,
  • formulár pre oznámenie o začatí konania o stavebnej uzávere,
  • formulár rozhodnutia o stavebnej uzávere,
  • formulár o odvolaní voči rozhodnutiu o stavebnej uzávere,
  • žiadosť o zápis do registra odborne spôsobilých osôb a na osvedčenie odbornej spôsobilosti,
  • žiadosť o poskytnutie dotácie na spracovanie územnoplánovacej dokumentácie,
  • formulár pre zápis územnoplánovacej dokumentácie do informačného systému,
  • formulár pre zmeny a doplnky územnoplánovacej dokumentácie,
  • formulár pre výpis zo záväznej časti územnoplánovacej dokumentácie,
  • formulár pre zápis územnoplánovacích podkladov do informačného systému.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky, Foto: Netky (archívna ilustračná fotografia)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies