Belgická prokuratúra sa vyjadrila ku kauze smrti Slováka

NETKY.SK • 3 September 2020, 15:42 • 2 min
Belgická prokuratúra sa vyjadrila ku kauze smrti Slováka

Nechce, aby sa pre video z cely urobili unáhlené závery. Došlo tam aj ku konaniu, ktoré pripomína hajlovanie.

slovakia

left justify in out

Brusel – Slovenskou politickou scénou rezonuje aj prípad vraždy Jozefa Chovanca, ktorý sa síce udial v roku 2018, ale nedávno vyšiel na verejnosť dôkaz o policajnej brutalite. Poslanci Národnej rady SR dokonca k celej veci vydali uznesenie.

 

 

Reaguje už aj belgická strana. Prokuratúra pri odvolacom súde v Monse sa v stredu večer sa vyjadrila  k prípadu, ktorý pravdepodobne viedol k usmrteniu Slováka Jozefa Chovanca. Najprv bol vyvedený z lietadla, následne ho premiestnili do cely predbežného zadržania na letisku v Charleroi. Zábery z priemyselnej kamery ukazujú, že policajti sa správali agresívne a neprimerane.

 

Súhlas sudkyne

Prokuratúra podľa televíznej stanice RTBF povedala, že ide o živý súdny spis. Prokuratúra však so súhlasom sudkyne zareagovala, keďže sa podľa nich v médiách uvádzajú mylné tvrdenia. "Akokoľvek sa môžu tie videozáznamy zdať šokujúce a nepochopiteľné, je vždy nebezpečné ich komentovať a vyvodzovať z nich záväzné súdy bez toho, aby ich bolo možné zasadiť do širších súvislostí a posúdiť ich vo svetle celého vyšetrovania," uviedli.

 

img

 

Riskantné komentovanie

Dvihli varovný prst, že je "riskantné" komentovať videozábery z cely bez vypočutia všetkých zúčastnených a tiež bez expertíz. Vysvetľujú, že 23. februára 2018 bol na letisko v Charelroi okolo 19.00 h po tom, ako jeden z cestujúcich násilne prenikol cez odbavovaciu bránu (číslo 9) a nastúpil do lietadla smerujúceho na Slovensko, privolaný tím federálnej polície, pretože kapitán odmietol vzlietnuť. Chovanec odmietal vyvedenie z lietadla, pričom došlo aj ku zraneniu dvoch strážcov zákona.

 

Dali sa mu napiť

Následne o 19.25 h policajti privolali hasičov. Tí ošetrili Chovanca a dvoch zranených kolegov. Slovák sa podľa nich mal správať agresívne, preto hasiči nevošli. O 20.05 h policajti požiadali lekára, aby prišiel zadržaného prezrieť. Lekár prišiel o 23.25 h a vyplnil dokument, ktorý potvrdil  schopnosť Chovanca prenocovať v cele predbežného zadržania.

 

Viacej incidentov

No prokuratúra tvrdí, že celá noc sprevádzala viaceré Chovancove incidenty. O 01.25 h mal udierať päsťami a nohami do dverí. Polícia ho vyzvala na ukončenie tohto konania a naliala mu pohár s vodou. O 04.20 h mal Slovák opäť udierať o dvere, tentokrát hlavou, čo zanechalo krv na stenách.

 

 

Sedatívum

Polícia ho podľa prokuratúry chcela upokojiť, išlo však o náročný úkon. Muži zákona po dohode s hasičmi zavolali aj záchranku. Tesne po piatej rannej hodine už boli na mieste a strekli mu do tela sedatívum. Vysvetlili, že Chovancovi prestalo biť srdce, preto sa ho snažili oživiť a previezli ho do nemocnice. Tam zomrel 27. februára. Prokuratúra dopĺňa, že vyšetrovateľ po smrti Slováka prikázal zaistiť zábery z kamery v cele, no nechali si originál a tak sa mohlo kedykoľvek v rámci interných disciplinárnych konaní vzhliadnuť. Kópiu stiahli na USB-nosič a napálili aj na CD.

 

RTBF dodala, že video mali k dispozícii nielen súdy, ale aj polícia. Preto mohli v prípade pozdravu, ktorý pripomínal hajlovanie, začať disciplinárne konanie. Prokuratúra prezradila, že boli vykonané všetky potrebné vyšetrovacie úkony, expertízy či výsluchy. Analýze boli podrobené aj videozábery a policajné správy týkajúce sa okolností Slovákovej smrti. Súd však podľa prokuratúry nemá dôkazy, že smrť zavinil práve škandalózny zásah polície v cele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona