ÚPN vydal knihu historika Šimulčíka o najväčšej petícii za náboženskú slobodu

NETKY.SK • 26 Október 2017, 15:55 • 2 min
ÚPN vydal knihu historika Šimulčíka o najväčšej petícii za náboženskú slobodu

BRATISLAVA - Ústav pamäti národa (ÚPN) vydal knihu historika Jána Šimulčíka s názvom Čas odvahy - Najväčšia podpisová akcia za náboženskú slobodu – 500 tisíc občanov ČSSR. Jej verejná prezentácia je naplánovaná na sobotu 28. októbra v Šintave v okrese Galanta. TASR o tom informoval hovorca ÚPN Peter Juščák.

slovakia

left justify in out

Publikácia pojednáva o petícii, ktorá mala byť najväčšou logistickou akciou vtedajšej tajnej cirkvi v komunistickom Československu a predzvesťou prichádzajúcej slobody. Pred tridsiatimi rokmi, v decembri 1987, kresťanskí aktivisti oficiálne oznámili komunistickým štátnym orgánom, že začínajú podpisovú akciu za náboženskú slobodu.

 

Zbieranie podpisov sa začalo 1. januára 1988. Petíciu za náboženskú slobodu podpísalo 500.000 občanov bývalého socialistického Československa. Po jej podpore pražským arcibiskupom, kardinálom Františkom Tomáškom, sa pod petíciu za štyri mesiace podpísalo pol milióna občanov ČSSR, z toho 300.000 na Slovensku. Medzi podpísanými boli katolícki aj občianski disidenti, napríklad Ján Chryzostom Korec, Silvester Krčméry, Vladimír Jukl, Dominik Tatarka, Milan Šimečka, Miroslav Kusý.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies