Američania chcú vidieť návrat veľkých pánd, sú symbolom priateľstva Číny a USA

NETKY.SK • 26 Február 2024, 10:25 • 2 min
Američania chcú vidieť návrat veľkých pánd, sú symbolom priateľstva Číny a USA

SAN DIEGO - Milovníci pánd v Spojených štátoch dostali dlho očakávanú injekciu nádeje po tom, čo čínske a americké organizácie na ochranu voľne žijúcich živočíchov tento týždeň podpísali nové kolo dohody o ochrane pandy veľkej.

slovakia

left justify in out

O pandej diplomacii sme písali nedávno. China Wildlife Conservation Association podpísala dohodu s americkou San Diego Zoo Wildlife Alliance (SDZWA) a Madridským zoologickým akváriom v Španielsku o spolupráci pri ochrane veľkých pánd v rámci úsilia o zintenzívnenie ochrany tohto druhu na globálnej úrovni. "Sme poctení potenciálnou príležitosťou pokračovať v našom spoločnom úsilí o ochranu, aby sme zabezpečili budúcnosť obrovských pánd. SDZWA preto podniká dôležité kroky na zabezpečenie toho, aby sme boli pripravení na potenciálny návrat. To zahŕňa zdieľanie našich podrobných plánov ochrany so Spojenými štátmi. Na zabezpečenie zosúladenia pre väčší prospech obrovských pánd," povedala Dr. Megan Owenová, viceprezidentka ochranárskej vedy.

Správa sa rýchlo rozšírila medzi milovníkov pandy v Spojených štátoch, ktorí túžia opäť vidieť pandy veľké. V zoologickej záhrade v San Diegu mnohí návštevníci nazvali novinku „napínavou“, „fantastickou“ a „úžasnou“"Kričala som, keď som dnes ráno dostala e-mail od San Diego Zoo Wildlife Alliance, v ktorom som sa podelila o správy o návrate veľkých pánd. Páni, veľmi sa tešíme," povedala vo štvrtok pre agentúru Xinhua Lillian Hallbergová, návštevníčka z Bostonu. "Je to úžasné spojenectvo medzi USA a Čínou," poznamenala.

Lillian Hallberg a jej manžel George Hallberg sú obaja fanúšikovia pandy. Mnohokrát navštívili zoologickú záhradu v San Diegu a Národnú zoologickú záhradu Smithsonian vo Washingtone, D.C., keď tam žili pandy veľké. „Pandy sú jedným z ikonických druhov, ktoré ľudia na celom svete milujú, pretože keď sa na ne pozriete, sú rozkošné... a keď ich uvidíte v ich prostredí, váľajú sa, bavia sa a jedia cukrovú trstinu. Len vás proste robia šťastnými,“ povedal pre Xinhua George Hallberg.

„Všetci občania USA milujú medvede pandy na celom svete,“ dodala Lillian Hallbergová. "Všetci (USA a Čína) pracujú spoločne. Ochrana fungovala. Je to veľmi dôležité," poznamenal George Hallberg.

Rovnako ako rodina Hallbergovcov, aj mnohí Američania chcú vidieť veľké pandy späť. Claudia Rodriguez, miestna obyvateľka San Diega, povedala pre agentúru Xinhua, že sa skvele bavila s poslednými dvoma veľkými pandami v zoologickej záhrade v San Diegu, Bai Yun a jej synom Xiao Liwu, kým sa v roku 2019 vrátili do Číny. „Boli veľmi obľúbené a prišlo sa na ne pozrieť veľa ľudí,“ povedala. "Boli také krásne," dodala.

Pandy sú už dlho symbolom priateľstva Číny a USA. V roku 1972 prišli dve pandy veľké do Smithsonian's National Zoo vo Washingtone, D.C., známej aj ako Národná zoologická záhrada USA, z Číny ako dar od čínskej vlády po prelomovej ceste prezidenta USA Richarda Nixona do Číny.

Zoologická záhrada v San Diegu mala pandy od roku 1996 do roku 2019, kým Bai Yun a Xiao Liwu v máji 2019 opustili zoo do svojej vlasti.

SDZWA má takmer 30-ročné ochranárske partnerstvo s výskumnými spolupracovníkmi v Číne zamerané na ochranu a obnovu veľkých pánd. Toto spoločné úsilie malo podľa SDZWA významné dopady vrátane zvýšeného vedeckého pochopenia biológie, starostlivosti a wellness pandy veľkej a toho, čo pandy potrebujú, aby sa im darilo v meniacej sa klíme.

V súčasnosti je biotop pandy veľkej v zoologickej záhrade v San Diegu vo výstavbe. Prípravy na príchod pánd prebiehajú.

"Naším cieľom tu nie je len predvádzať pandy. Samozrejme chceme, aby sa s nimi ľudia spájali, aby sa do nich zamilovali ako my, a aby sme podporili našu prácu pri ich ochrane. Účelom však bolo a vždy bude druhu,“ povedal pre agentúru Xinhua Andrew James, hlavný predstaviteľ pre styk s verejnosťou v SDZWA. Partnerstvo SDZWA, jej partnerov v Číne a ďalších zoologických zariadení v Spojených štátoch a na celom svete urobilo posledný program veľmi úspešným, povedal.

"Budeme pokračovať v udržiavaní tohto vzťahu s našimi partnermi v Číne a cieľom je zachovať ich (pandy). Dúfame a sme veľmi presvedčení, že ďalšia kapitola bude rovnako úspešná ako predchádzajúca," poznamenal James.

Jeff He, ktorý cestoval z Los Angeles do zoologickej záhrady v San Diegu so svojou manželkou a dcérou, povedal pre Xinhua, že okrem ochrany veľkých pánd očakáva ďalšie výmeny a spoluprácu medzi Spojenými štátmi a Čínou. "Pandy slúžia ako veľvyslanci dobrej vôle Číny. Sú rozkošné a roztomilé. Dúfam, že návrat pánd nám prinesie viac radosti a nádeje," poznamenal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: China Daily / Xinhua
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies