Legendárny Václav Neckář oslávi osemdesiatku jubilejným galakoncertom v Hybernii a sériou koncertov na Slovensku!

NETKY.SK • 15 Jún 2023, 15:45 • 2 min
Legendárny Václav Neckář oslávi osemdesiatku jubilejným galakoncertom v Hybernii a sériou koncertov na Slovensku!

BRATISLAVA - Legenda československej populárnej hudby Václav Neckář oslávi tento rok osemdesiatku, ktorá ho očakáva 23. októbra. K jubileu pripravuje viacero jedinečných akcií, o ktorých prišiel informovať aj do Bratislavy. Vrcholom osláv bude jubilejný galakoncert 22. októbra v pražskom Divadle Hybernia.

slovakia

left justify in out

Rodák z pražského Žižkova Václav mal deväť, keď sa v marci 1953 po prvýkrát postavil na divadelné dosky, aby zaspieval detský part vo Verdiho opere Otello. Aj to rozhodlo o jeho dráhe. Do Bratislavy zavítal Václav Neckář spolu so svojim bratom. Celoživotnú spoločnú muzikantskú dráhu bratov staršieho Václava a mladšieho Jana Neckářa potvrdzuje aj známa pesnička Můj brácha má príma bráchu z roku 1972. Aj na otázky odpovedali spoločne.

 

img


"Samozrejme, ja to môžem potvrdiť. Je to tak, že môj brat má príma brata. Brat hral od štyroch rokov na harmonike a sprevádzal ma. Bolo to v roku 1953, takže je to vlastne 70 rokov. Nič iné som nechcel. Začínal som v divadle v Moste, potom v Plzni v Alfe a v roku 1965 sme s Helenou Vondráčkovou prišli do Rokoka na Václaváku," spomína Václav Neckář.

 

Václavova spevácka a filmová dráha má niekoľko významných míľnikov. V roku 1966 vychádza jeho debutová LP platňa Václav Neckář zpívá pro mladé, na ktorej boli hity Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě či Lékořice. Z roku 1966 je film Ostro sledované vlaky režiséra Jiřího Menzela, ktorý získal Oscara. Neckář hral hlavnú postavu mladého výpravcu Miloša Hrmu.

 

 

Od roku 1971 koncertoval s vlastnou skupinou Bacily, jej vedúcim bol od roku 1974 jeho mladší brat Jan. V roku 1981 získal zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Tvým dlouhým vlasům, zložil ju brat Jan. V novembri 2002 skolaboval uprostred nakrúcania televízneho programu. Z mozgovej mŕtvice sa vyliečil a v roku 2004 sa vrátil na koncertné pódiá. Pri 21. ročníku udeľovania cien českej Akadémie populárnej hudby Anděl 2011 uviedli Václava Neckářa do Siene slávy.

         

Na jubilejnom koncerte 22. októbra v pražskom Divadle Hybernia uvedú do života výpravnú autobiografickú knihu, ktorá vychádza v septembri, live LP a kompilačné 5CD s najväčšími hitmi z vydavateľstva Supraphon. Jubileum príde Václav Neckář osláviť aj so slovenskými fanúšikmi. V novembri uvedie na Slovensku päť koncertov - v Bratislave, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici a Trenčíne. Konkrétne dátumy a miesta koncertov sa upresňujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies