UNRWA žiada zastavenie paľby v tábore Jarmúk a dodávku pomoci pre utečencov

NETKY.SK • 5 Apríl 2015, 15:39 • 2 min
UNRWA žiada zastavenie paľby v tábore Jarmúk a dodávku pomoci pre utečencov

KÁHIRA - Utečenecký tábor Jarmúk neďaleko sýrskej metropoly Damask opustili tisíce utečencov.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak počas bojov medzi oddielmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a znepriatelenou povstaleckou frakciou Aknáf Bajt al-Makdis, ktoré sú najsilnejšími protiasadovskými milíciami vnútri tábora.

 

V tábore sú však naďalej bojmi uväznené ďalšie tisíce utečencov, upozornilo dnes Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Od stredy, keď vypukli boje o Jarmúk medzi IS a umiernenými povstalcami, tam prišlo od život najmenej 26 ľudí.

 

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vyzval na okamžité zastavenie bojov, aby bolo možné do tábora dopraviť humanitárnu pomoc a evakuovať odtiaľ civilistov.

IS už kontroluje veľké časti východu Sýrie a Iraku, a to napriek Američanmi vedeným leteckým útokom, a pod jeho kontrolou je aj 90 percent územia tábora v Jarmúku.

 

Po obsadení tábora jednotkami IS v polovici tohto týždňa začal sýrsky režim s náletmi. Tábor bol vyše dva roky obkľúčený vládnymi silami, pretože damaská vláda predpokladala, že slúži ako skrýša pre opozičných povstalcov.

 

Pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 býval tábor Jarmúk domovom vyše 150.000 Palestínčanov, informovala agentúra DPA, podľa ktorej sa v tábore momentálne nachádza asi 18.000 ľudí žijúcich v akútnom nedostatku základných potravín a liekov.

 

Napriek tomu, že Jarmúk bol najväčším palestínskym utečeneckým táborom, UNRWA ho nezaraďuje k oficiálnym táborom, pretože v ňom sú stále murované stavby, fungovali tam štyri nemocnice a viac ako 20 škôl.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies