Unikátne VIDEO: Po výbuchu sopky vznikol nový ostrov

NETKY.SK • 21 November 2013, 11:02 • 2 min
Unikátne VIDEO: Po výbuchu sopky vznikol nový ostrov

TOKIO - Výbuch sopky spôsobil, že v mori približne 1000 kilometrov južne od japonského hlavného mesta Tokio vznikol nový ostrov. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ostrovček má podľa pracovníkov japonskej meteorologickej služby a vulkanológov priemer približne 200 metrov a nachádza sa neďaleko pobrežia neobývaného ostrova Nišinošima, ktorý je súčasťou reťazca známeho aj ako Boninské ostrovy.

Týchto približne 30 subtropických ostrovov leží 1000 kilometrov južne od Tokia a spolu s hlavnými japonskými ostrovmi sú súčasťou seizmicky aktívneho tichomorského Ohnivého kruhu. 

Japonská pobrežná stráž vydala v stredu varovanie, že z miesta erupcie stúpa hustý čierny dym. Na televíznych záberoch je vidno, že okrem pary stúpajúcej k oblohe sa z krátera sopky valí hustý dym, popolček a lietajú kamene. 

Podľa vulkanológa Ita Hirošiho, ktorý pracuje pre pobrežnú stráž, je možné, že sa ostrov po čase rozpadne. "Môže tu však zostať aj naveky," povedal Hiroši. Posledné záznamy o výbuchu sopky v tejto oblasti pochádzajú z polovice 70. rokov. Veľká časť sopečnej aktivity sa odohráva pod hladinou mora, ktoré je pozdĺž Mariánskej priekopy niekoľko 1000 metrov hlboké.

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga správy o vzniku nového - aj keď malého - kúska japonského územia privítal. "K takýmto udalostiam dochádzalo aj v minulosti, ale v niektorých prípadoch ostrovy zmizli," odpovedal Suga na otázku, či sa vláda chystá nový ostrov nejako pomenovať. "Ak sa z toho stane normálny ostrov, tak sa budeme tešiť, že sme získali nové územie," dodal hovorca.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies