UniCredit Bank chce zvládnuť štrajk na Slovensku za pomoci zamestnancov z Čiech

NETKY.SK • 8 December 2023, 18:30 • 2 min
UniCredit Bank chce zvládnuť štrajk na Slovensku za pomoci zamestnancov z Čiech

BRATISLAVA - Po vyhlásení ostrého štrajku, ktorý začne budúci utorok, banka stále trvá na podmienkach, ktoré považujú odborári za neprijateľné. Zároveň chce niektoré činnosti počas štrajku zabezpečiť zamestnancami z Čiech. Slovenským zamestnancom, ktorí sa nezapoja do štrajku, ponúka odmenu.

slovakia

left justify in out

Vyjednávania o pravidelnom každoročnom dovolenkovom bonuse vo výške 60 percent zo mzdy a o plošnom navýšení miezd o mieru inflácie sú najväčšími kameňmi úrazu kolektívneho sporu, ktorý vedú zamestnanci a vedenie UniCredit Bank Czech Republik and Slovakia.


Zamestnanci chcú, aby mali, tak ako je to v iných - zahraničných pobočkách UniCreditu, každoročne vyplácaný dovolenkový bonus. Banka, naopak, trvá len na jednorazovom koncoročnom príspevku. Odborárom zdanlivo ustúpila, nakoľko pôvodne navrhovala len 35-percentný, koncoročný príspevok. Na poslednom jednaní ponúkla v priemere 60-percentný, odstupňovaný podľa hrubej mzdy. Najvyššie percento zvýšenia ponúka zamestnancom s najnižším príjmom a naopak.


Pre odborárov je to však neprijateľné. „Chceme to isté, čo naši kolegovia v zahraničných pobočkách banky. A to, aby sme mali každoročne nárok na plat navyše, či už formou koncoročného alebo dovolenkového príspevku, a nemuseli sa oň, obrazne povedané, každý rok doprosovať,“ vysvetľuje pozíciu zamestnancov Jana Szászová, predsedníčka Základnej organizácie Odborového zväzu bánk a poisťovní v spoločnosti UniCredit Bank Czech Republik and Slovakia, pobočka zahraničnej banky.

Ďalším problémom je zvyšovanie platov. Banka, ktorej dva roky rastú zisky, za ten čas nezvýšila zamestnancom mzdy ani nie vo výške každoročnej inflácie. Ďalšie ochudobňovanie im hrozí aj v nasledujúcom roku. Odborári požadujú plošné 10-percentné navýšenie miezd. Vedenie banky ponúka 7-percentné plošné navýšenie a 3-percentné vykrytie mzdových rozdielov. „Mimochodom, je zákonnou povinnosťou banky vyplácať rovnakú mzdu za prácu rovnakej hodnoty. Preto je pre nás neprijateľné, aby si banka túto povinnosť plnila z peňazí všetkých zamestnancov, navyše, keď deklaruje z úrovne skupiny UniCredit, že na rovné odmeňovanie vyčlení 100 mil. euro,“ podotýka J. Szászová.


Ďalším problémom je mzdový poriadok, ktorý sa stal tiež predmetom kolektívneho sporu, do ktorého vstúpil sprostredkovateľ. Napriek tomu, že obidve strany akceptovali jeho návrh na riešenie sporu, ktorý bol predložený ešte koncom júna, mzdový poriadok, ako príloha kolektívnej zmluvy, stále nie je dohodnutý. Zo strany banky sú dopĺňané body, ktoré neboli predmetom rokovania pred sprostredkovateľom. Termín uzavretia kolektívneho sporu bol po vzájomnej dohode oproti pôvodnému termínu 14. 7. 2023 posunutý na 9. 11. 2023. Nepomohlo a stále nie je nič dohodnuté.


Banka odmieta pri kolektívnom vyjednávaní o navyšovaní miezd ustúpiť a chystá sa na zvládnutie štrajku. Chce, aby niektoré jej činnosti realizovali na diaľku zamestnanci z Čiech. Slovenským zamestnancom zase sľubuje, že ak pomôžu zabezpečiť chod banky počas štrajku, dostanú odmenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Konfederácia odborových zväzov SR, Foto: Trend / Martin Smrčok (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies