UNHCR vyzval členov EÚ, aby pozastavili vracanie utečencov do Maďarska, vraj tam majú zlé podmienky

NETKY.SK • 10 Apríl 2017, 17:14 • 2 min
UNHCR vyzval členov EÚ, aby pozastavili vracanie utečencov do Maďarska, vraj tam majú zlé podmienky

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyzval dnes členské krajiny Európskej únie, aby pozastavili návraty žiadateľov o azyl do Maďarska. Tamojšiu vládu pritom obvinil z toho, že azylantov systematicky umiestňuje do prepravných kontajnerov.

slovakia

left justify in out

UNHCR uviedol, že maďarská vláda zadržiava pri hraniciach 110 ľudí vrátane detí v "prepravných kontajneroch obklopených žiletkovými plotmi", kde čakajú na posúdenie svojich žiadostí o azyl.

 

Hovorkyňa UNHCR Cécile Pouillyová zdôraznila, že dnešná výzva Úradu je pomerne ojedinelou. Podobnú UNHCR adresoval štátom EÚ naposledy v roku 2012, pričom aj vtedy sa týkala Maďarska.

 

Za azylové konanie je na základe tzv. Dublinskej dohody z roku 1990 zodpovedná tá krajina EÚ, v ktorej migranti prvýkrát vstúpili na územie Európskej únie. Každý azylant, ktorého následne prichytia v inej členskej krajine Únie, by na základe tohto dokumentu mal byť vrátený práve do toho štátu, v ktorom bol registrovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies