Chrípka vás tento rok nedostane: Takto sa jej v novom roku vyhnete

NETKY.SK • 2 Január 2019, 19:34 • 2 min
Chrípka vás tento rok nedostane: Takto sa jej v novom roku vyhnete

Boli ste v uplynulom roku chorí a radi by ste sa tomu tento rok vyhli? Chcete si užiť naplánovanú zimnú dovolenku a bojíte sa, že to zase nevyjde, pretože budete musieť zostať doma a liečiť sa z chrípky alebo prechladnutia?

slovakia

left justify in out

Ak sa chcete vyhnúť chorobám, začnite s posilnením imunity. Zároveň sa tiež vyhýbajte miestam, kde je riziko, že sa nakazíte zbytočne vysoké. Čo všetko teda môžete urobiť pre seba a pre svoje zdravie?

 

Schválne sa zamyslite. Kedy ste boli naposledy chorí, kedy vás skolila viróza alebo nachladnutie? Nebolo to potrebné v období, kedy ste mali spánku príliš málo? Pretože práve nedostatok hodín strávených v posteli môže imunitu ovplyvňovať. Zvyšuje totiž hladinu kortizolu. To je stresový hormón, ktorý telo pri dlhodobom vyplavovaní vyčerpáva. A práve unavené telo sa oveľa horšie bráni pred chorobami.

 

Kto sa v januári rozhodne hýbať, na tom zarobí dvojnásobne. Okrem toho, že sa pravdepodobne zbaví nejakých prebytočných kilogramov, tak si zároveň posilní imunitu. Nemusíte sa nejako prepínať, a ak nemáte k pohybu zrovna blízko, bude vám stačiť aj tridsať minút chôdze denne. Či už cestou do práce alebo z práce - alebo aj keby ste si mali len obísť koliesko okolo domu. Navyše ak budete tráviť čas vonku, v nepriaznivom počasí, telo si skôr zvykne na okolité vírusy a baktérie a bude potom schopné sa im lepšie brániť.

 

S cukrom ide síce všetko lepšie a svet sa zdá občas veselší, ale len na chvíľu. V skutočnosti nám skôr len ubližuje, čo si nemusíme plne uvedomovať. Nadmiera cukru ohrozuje schopnosť bielych krviniek deaktivovať alebo zabíjať baktérie, ktoré telo začnú ohrozovať. Ak máte radi sladké a nechcete sa vzdať úplne sladenia, potom rafinovaný cukor vymeňte za jeho zdravšie alternatívy. Čo takto skúsiť napríklad stéviu alebo Agávový sirup?

 

img

 

Siahnite po zdravých tukoch. Najlepšími zdrojmi sú ryby, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ďalej potom orechy. Tieto mastné kyseliny totiž znižujú produkciu zápalových látok a zároveň zvyšujú schopnosť tela sa proti nim brániť. Navyše podľa klinických štúdií omega-3 mastné kyseliny dokážu aktivovať imunitný systém vo chvíli, kedy je potrebné, a potom, čo je jeho práca splnená, ho zase vypnúť.

 

Možno sa vám to môže zdať ako obohraná pesnička, ale skutočne vitamín C je pre našu imunitu nepostrádateľný. Zvyšuje totiž aktivitu fagocytov, čo sú bunky chrániace nás pred infekciami a podporujúce ďalšie reakcie imunitného systému, ktoré prichádzajú po ataku vírusov alebo baktérií na náš organizmus. Avšak vitamín C nemusíte získavať iba z citrusov. Ešte väčšiu koncentráciu nájdete napríklad v brokolici, červenej paprike, šípkach alebo kapuste. Samozrejme pokojne môžete siahnuť po doplnkoch stravy s vitamínom C. Nemali by ste ich ale používať ako náhradu za pestrú stravu, ale skutočne len ako doplnok.

 

img

 

Alfou a omegou správne fungujúceho imunitného systému je skrátka do veľkej miery skutočne to, čo jeme. Mali by sme vždy dbať na dané ročné obdobie, a jesť teda sezónne potraviny. V zime zabudnite na šaláty a zeleninu si radšej varte. Rovnako ako polievky. Cibuľa a cesnak, ktoré do nej pridáte ako suroviny, sú skvelým zdrojom protibakteriálnych látok, ktoré môžu zvýšiť odolnosť voči infekciám. Medzi ďalšie superpotraviny napomáhajúce utužiť náš imunitný systém patrí napríklad tiež chilli, zázvor, huby shitake, Goji alebo kustovnica čínska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies