Jelšava chce historickú redutu obnoviť v rámci cezhraničného projektu

NETKY.SK • 7 Október 2023, 17:00 • 2 min
Jelšava chce historickú redutu obnoviť v rámci cezhraničného projektu

JELŠAVA - Mesto Jelšava sa uchádza o približne milión eur na obnovu historickej reduty Skalka, financie chce získať z programu cezhraničnej spolupráce Interreg. Na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky získala samospráva financie i z nórskych fondov, pre nárast cien v stavebníctve sa však projekt zrealizovať nepodarilo, uviedol primátor Milan Kolesár.

slovakia

left justify in out

"V podstate ide o to isté, aj ideovo je projekt nastavený podobne, ako ten predchádzajúci," skonštatoval primátor. Z Nórskeho finančného mechanizmu získalo mesto na vybudovanie multikultúrneho centra pre mladých a aktivity s mládežou v roku 2021 približne milión eur, asi 700.000 eur malo ísť na obnovu historickej reduty. Pre rast cien v stavebníctve v uplynulých rokoch sa však projekt predražil a samospráva musela od rekonštrukcie budovy odstúpiť.


"Ministerstvo nám ale vyšlo v ústrety a časť zdrojov sme mohli použiť na prípravu náhradných priestorov pre účely projektu," skonštatoval primátor s tým, že realizovať tak je možné aspoň plánované aktivity s mládežou.

Myšlienky obnoviť historickú redutu sa však mesto nevzdalo, financie sa pokúša získať v rámci cezhraničného programu Interreg spoločným projektom s maďarskou obcou Šamšon (Sámsonháza). S dedinou v Novohradskej župe majú podľa primátora Jelšavy okrem podobných projektových zámerov spoločnú i minulosť.

 

"Opierali sme sa aj o históriu. Uhorský palatín Leustach z Jelšavy je i vyobrazený na obraze v kostole v jednej z obcí v tejto oblasti," vysvetlil Kolesár. Ako dodal, žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku predložili v polovici septembra.


Historická reduta Skalka v Jelšave bola postavená v 19. storočí a slúžila ako mestský hotel s hostincom. Národná kultúrna pamiatka je v súčasnosti v zlom technickom stave a jej priestory sú už niekoľko rokov nevyužívané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Lukáš Mužla
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies