Umelé sladidlá môžu byť pre naše zdravie nebezpečnejšie ako klasický cukor

NETKY.SK • 20 September 2019, 9:37 • 2 min
Umelé sladidlá môžu byť pre naše zdravie nebezpečnejšie ako klasický cukor

V túžbe po schudnutí, ale aj zdravom životnom štýle mnohí ľudia siahajú po potravinách, ale aj nápojoch tzv. Bez cukru. Vo väčšine prípadov je pritom v týchto potravinách cukor nahradený umelými sladidlami.

slovakia

left justify in out

Cukor je v posledných rokoch vnímaný ako to najväčšie zlo. Zaiste vo väčšom množstve nášmu telu neprospieva, zvlášť, keď máme minimum dennej aktivity, však to neznamená, že je potrebné ho zo svojho jedálnička úplne vypustiť. Podľa mnohých odborníkov je v tomto smere oveľa efektívnejšie znižovať množstvo skonzumovaného cukru než ho čímkoľvek nahrádzať.

 

Ich názory navyše potvrdzujú aj závery dvoch dlhodobých vedeckých štúdií. V prvej z nich, ktorá bola nedávno zverejnená v odbornom časopise JAMA Internal Medicine, vedci sledovali viac ako 451 000 ľudí po dobu 16 rokov, pričom tí z nich, ktorí vypili viac ako dva sladké nápoje denne, hrozila o 17% vyššia pravdepodobnosť predčasnej smrti než tým, ktorí si sladené nápoje dopriali len občas. 

 

Avšak riziko predčasnej smrti bolo úplne najvyššie u ľudí, ktorí nahradili sladené nápoje cukrom za nápoje sladené umelými sladidlami. U týchto ľudí navyše bolo zistené o 40% vyššie riziko srdcových ochorení.

 

S ďalším šokujúcim zistením prišli vedci, ktorí sledovali obézne ženy, ktoré v rámci chudnutia nahradili nápoje sladené cukrom nápojmi s umelými sladidlami. Ak vypili len dva nápoje s umelými sladidlami denne, riziko mozgovej mŕtvice sa u nich zdvojnásobilo.

 

Prečo povedať nie umelým sladidlám?


Kúzlo umelých sladidiel spočíva v tom, že sa na rozdiel od cukru neabsorbujú, preto by mali byť diétnejšie. Problém ale je, že tieto sladidlá majú úplne devastujúci vplyv na našu črevnú mikrobiom, teda na 100 biliónov mikróbov, ktoré vytvárajú harmóniu v našich črevách.

 

Väčšina živín je totiž absorbovaná v tenkom čreve, umelé sladidlá ale nie. Tie putujú až do hrubého čreva, kde sídli väčšina črevných baktérií a bohužiaľ tu páchajú zrejme tie najväčšie škody. Vedci sa domnievajú, že črevné baktérie reagujú na sladidlá tak, že produkujú chemikálie, ktoré vyvolávajú zápalové reakcie, ktoré podporujú vznik obezity a cukrovky.

 

img

 

Vedci vychádzali hneď z niekoľkých vedeckých zistení. Úplne prvý výskum prebiehal na myšiach, ktoré boli rozdelené do troch skupín, pričom jedna skupina dostávala na pitie vodu, druhá sladkú vodu a tretia vodu s umelým sladidlom - sacharínom. 

 

U myší, ktoré píly vodu so sacharínom, sa pritom vyvinula neschopnosť metabolizovať glukózu, čo je prejav, ktorý predchádza diabetu. Vedci potom u týchto myší zobrali vzorky črevného obsahu a preniesli ich na iné normálne myši. Počas šiestich dní sa u týchto, dovtedy zdravých myší, vyvinula intolerancia glukózy. Navyše v črevách týchto myší pribudlo veľké množstvo baktérií, ktoré sú spájané s obezitou a cukrovkou.

 

Podobný výskum bol následne vykonaný aj na ľuďoch, pričom po týždennom pití nápojov s umelými sladidlami sa aj u nich objavili príznaky intolerancie glukózy.

 

Ďalší výskum vykonali vedci z amerického National Institute of Health u žien s tehotenskou cukrovkou. Ak konzumovali aspoň jeden umelo sladený nápoj denne počas tehotenstva, vzrástla u nich pravdepodobnosť, že budú mať ich deti vo veku okolo siedmich rokov veku obezitu. Opäť aj tu to vedci pripisujú črevnému mikrobiomu.

 

S umelými sladidlami ani neschudnete


Ak skonzumujete niečo, čo sladko chutí, mozog očakáva prísun cukru. Začne teda do krvi uvoľňovať inzulín, ktorý znižuje hladinu glukózy v krvi. Pokiaľ ale namiesto klasického cukru prijmete umelé sladidlá s 0 kalóriami, telo sa začne cítiť podvedené a mozog začne uvoľňovať hormóny, ktoré vyvolávajú hlad.

 

Preto ľudia začnú mať oveľa skôr hlad, ako keď skonzumujú klasický cukor.

 

"Ak chcete teda pre svoje telo urobiť skutočne maximum, potom sa snažte vo svojom jedálničku minimalizovať cukor, ale namiesto toho, aby ste ho nahradzovali alternatívami, redukujte jeho množstvo. Naučiť sa piť nesladené nápoje, čaj a kávu nie je nič zložité, pričom vaše telo sa vám veľmi skoro odmení," odporúča pre Daily Mail doktor Michael Mosley.

 

Ak predsa len nedokážete fungovať bez sladkej chuti, potom môžu byť určitým riešením listy stévie, ktoré sú po stáročia na tento účel používané v Brazílii. Na trhu je stévia k dostaniu vo formách bieleho prášku. Jej chuť je intenzívne sladká, preto jej je potrebné len veľmi malé množstvo. Ďalšími skvelými náhradami sú kokosový a brezový cukor, ktoré majú nízky glykemický index.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona