Česká vláda schválila finančnú pomoc obciam na južnej Morave, ktoré zničilo tornádo

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 14:33 • 2 min
Česká vláda schválila finančnú pomoc obciam na južnej Morave, ktoré zničilo tornádo

PRAHA - Česká vláda v pondelok schválila pomoc obciam na južnej Morave, ktoré vo štvrtok zasiahlo ničivé tornádo.

slovakia

left justify in out

Kabinet tiež odobril daňové úľavy pre poškodené firmy a občanov i program na podporu podnikateľov v postihnutých oblastiach. Už v piatok vláda schválila poskytnutie pohonných hmôt zo štátnych rezerv pre záchranárov v daných obciach. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz

 

Občania získajú 2 miliónovú dotáciu
Na obnovu zničeného bývania štát ponúkne postihnutým ľuďom päť miliónov korún
, dva milióny ako dotáciu a tri milióny ako zvýhodnený úver, informovala ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová.

Ministerka financií Alena Schillerová oznámila, že posúvajú termíny „pre zaplatenie daní, podanie daňového priznania, kontrolného hlásenia a platby DPH“. Zároveň tiež odpúšťajú zálohy na cestnú daň splatné k 15. júlu.

Vicepremiér Karel Havlíček uviedol, že v rámci podpory podnikateľov okamžite uhradia 80 až 100 percent z vlastných výdajov na zaobstaranie nového majetku.

 

„Maximálna výška podpory je jeden milión korún. Súčasne poskytneme bezúročnú pôžičku až do výšky 45 miliónov korún na firmu,“ oznámil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

 

Súvisiaci článok: České Stebno nezasiahlo tornádo, za spúšťou stojí prírodný živel downburst

 

Na Moravu vyšlú mobilný tím zdravotníkov
Česká vláda tiež uvoľnila 1,5 miliardy korún pre poľnohospodárov
, lesníkov a potravinárov, ktorých postihlo tornádo. Podľa ministerstva poľnohospodárstva peniaze môžu použiť na opravu zničených chmelníc, viníc, sadov či polí. Financie tiež majú vykompenzovať straty na zvieratách, ktoré ničivú smrť neprežili, zničené haly a hospodárske budovy.

Vláda odobrila aj vyslanie mobilného tímu zdravotníkov, informoval minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Ten poskytuje na mieste starostlivosť poraneným a postihnutým osobám.

 


Tornádo udrelo na južnej Morave vo štvrtok počas silných búrok. Extrémne počasie si vyžiadalo šesť mŕtvych a desiatky zranených. Veterná smršť spôsobila masívne materiálne škody, zdevastovala približne 1200 rodinných domov.


Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Tornádo na Morave má už päť obetí. Babiš žiada Brusel o pomoc!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies