F1 načala svoju druhú tisícku závodov pretekmi v Azerbajdžane

NETKY.SK • 30 Apríl 2019, 18:57 • 2 min
F1 načala svoju druhú tisícku závodov pretekmi v Azerbajdžane

BRATISLAVA - Počas minulého víkendu bola na programe 4. Veľká cena Formuly 1. Tentoraz sa pretekári museli vysporiadať s trochu netradičným, ale mestským okruhom v uliciach Baku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mesto sa rozprestiera na západnom brehu Kaspického mora. Zaujímavé je, že je to najväčšie mesto na svete, ktoré sa nachádza pod hladinou mora. Baku ako také je typickým mestom s protikladmi. Na jednej strane vidíte moderné centrum s výškovými budovami, no na strane druhej, akonáhle sa vzdialite od centra, tak vám priam bije do očí tá chudoba navôkol. Viaceré okrajové časti pripomínajú typické predmestské časti mesta, kde je sustredená chudoba tzv. "slams." Cez cestu vám tu pokojne prebehne pes, alebo v tom horšo prípade tu ani cesta nie je. Jednoducho sa v niektorých častiach stopla výstavba infraštruktúry. Aj také je azerbajdžanské Baku.

 

img

 

Ale prejdime k samotnému závodnému víkendu. Už počas piatkových testov Ferrari ukazovalo neskutočný potenciál a najmä rýchlosť, ktorá im v Číne očividne chýbala. Mercedes sa aj tentoraz veľmi lišiacky začal vyjadrovať, že chlapci z Maranella priviezli do Baku jednoznačne najrýchlejšie auto. A kam sa po takýchto vyhláseniach sústredila všetka pozornosť pred samotnou kvalifikáciou? No predsa na Ferrari. A Mercedes si mohol opäť raz odjazdiť sobotu "relatívne" v pohode.

 

img

 

V kvalifikácii sa ale absolútne nedarilo továrenskému Renaultu. Nico Hülkenberg sa trápil celý víkend a výledkom bolo, že sa neprebojoval ani do druhej časti kvalifikácie. Jeho kolega Riciardo, ktorý už dokázal v Baku dvakrát vyhrať, sa v nedeľu postavil len na 12. miesto. Pre Renault je to veľké sklamanie. Po prvýkrát v sezóne sa na posledných dvoch priečkach neumiestnili jazdci tímu Williams. Viacero pilotov muselo meniť komponenty a Pierre Gasly dokonca dostal trest, pretože pri jeho najrýchlejšom kole prekročil limit maximálneho prietoku paliva. Výsledok? Vylúčenie z kvalifikácie. Red Bull to využil najlepšie ako mohol a aspoň vymenil Francúzovi opotrebované komponenty, ktoré sa blížili ku koncu svojej životnosti. Smolu mal aj Kimi Räikkönen, ktorý mal až v deň závodu pred pretekmi problém s predným krídlom. Neprešlo skúškou spoľahlivosti, a preto musel obľúbený Kimi štartovať taktiež až z boxov.

 

 

Kvalifikáciu úplne ovládli jazdci Mercedesu. Najrýchlejší muž víkendu Charles Leclerc to vpálil v sobotu do zvodidiel a aj vďaka trestom ostatným pilotom štartoval v nedeľu len z "ôsmeho" miesta. Za Mercedesy sa v druhom rade zaradili Vettel a Verstappen. 

 

 

Aj napriek tomu, že trať v Baku je v niektorých úsekoch až príliš nebezpečná a vyžaduje si maximálnu kocentráciu, z celkového pohľadu nepatril pretek k jedným z tých, ktoré vás dvíhajú zo sedadiel. Na štarte síce odštartoval lepšie Hamilton, alebo víťaz pole position Bottas si nenechal 1. miesto zobrať len tak. Obaja sa však zachovali ako gentlemani a poradie zostalo nezmenené. 

 

 

Leclercovi vyskúšal tím nasadiť inú stratégiu. Vyštartoval na tvrdšej zmesi, zatiaľ čo všetci okolo neho mali mäkkú sadu. Veľmi rýchlo sa prepracoval na 4. miesto za kolegu Vettela. Ferrari v tomto prípade postupovalo veľmi rozumne a povolali Nemca do boxov, aby na trati nevznikol priamy súboj tímových kolegov. 

 

img

 

O pár kôl nasledovali Ferrari aj jazdci Mercedesu. "Strieboné šípy" si šli opäť raz svoju ligu. Lclerc sa síce chvíľu viezol na prvom mieste, no aj on musel ísť napokon do boxov. V pretekoch sa ukázalo, že tvrdšia zmes je napodiv lepšie prispôsobená podmienkam na trati. 

 

No predsalen pretek niekto spestril. Akoby už Renaultu nestačilo. Previnilcom bol Daniel Riciardo, ktorému najprv nevyšiel predbiehací manéver na Rusa Kvyata z Toro Rosso. Následne pri cúvaní, aby sa mohol vrátiť na trať ešte narazil do Rusovho monopostu. Obidvaja museli kvôli poškodeniu vozidiel predšasne v pretekoch skončiť.

 

 

Po štvrtý raz v rade v tejto sezóne preteky ovládli jazdci Mercedesu. Aj keď pár kôl pred koncom mal čo Bottas robiť, aby za sebou udržal kolegu Hamiltona. Tretí sa do cieľa dostavilo Ferrari Sebastiana Vettela, a len tesne ušlo pódium Maxovi Verstappenovi. Leclerc na Ferrari štartujúci z ôsmeho miesta sa umiestnil nakoniec ako piaty v poradí.

 

img

 

 

img

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies