Europarlament prišiel so zaujímavou výzvou. Veci by sme automaticky nevyhadzovali, ale opravovali

NETKY.SK • 25 November 2020, 22:14 • 2 min
Europarlament prišiel so zaujímavou výzvou. Veci by sme automaticky nevyhadzovali, ale opravovali

BRUSEL - Európsky parlament (EP) v stredu vyzval na posilnenie udržateľnej spotreby podporou opätovného používania a opráv výrobkov a obmedzovaním praktík, ktoré skracujú ich životnosť.

slovakia

left justify in out

Europoslanci v nelegislatívnom uznesení schválenom pomerom hlasov 395 k 94 vyzvali Európsku komisiu, aby predložila legislatívny návrh zavádzajúci právo spotrebiteľov na opravu výrobkov a zaistila systematickosť, nákladovú efektívnosť a atraktívnosť opráv

 

 

 

Predĺži sa doba záruky na tovary? 

Súčasťou návrhu by malo byť predĺženie záruk, zavedenie právnej záruky na úrovni EÚ na náhradné diely namontované odborným servisom či zaistenie lepšieho prístupu k potrebným informáciám o opravách a údržbe výrobkov.

 

img

EP sa vyslovil aj za väčšiu pomoc trhom s použitým tovarom a za opatrenia proti postupom skracujúcim životnosť výrobkov. Zopakoval tiež výzvu na zavedenie systému univerzálnej nabíjačky s cieľom znížiť objem elektronického odpadu a žiada aj povinné označovanie výrobkov podľa ich trvácnosti, napríklad prostredníctvom merača spotreby a jasnej informácie o predpokladanej životnosti produktu.

 

Podpora trvácnych výrobkov
Europoslanci v snahe podporovať udržateľné rozhodnutia podnikov a spotrebiteľov presadzujú udržateľnejšie verejné obstarávanie, ako aj zodpovedný marketing a reklamu.

 

Napríklad pri propagácii environmentálnych vlastností výrobkov v reklame by sa na hodnotenie pravdivosti daných tvrdení mali používať spoločné kritériá, podobne ako pri získaní osvedčenia o environmentálnej značke.

 

„Nastal čas využiť ciele zelenej dohody na položenie základov jednotného trhu, ktorý podporuje trvácne produkty a služby. Aby sme to dosiahli, potrebujeme komplexný súbor pravidiel, ktoré uľahčujú prijímanie jasných a jednoduchých rozhodnutí," vyhlásil spravodajca David Cormand (Zelení/EFA, FR).


Z prieskumu Eurobarometra vyplýva, že 77 % občanov EÚ uprednostňuje opravu zariadenia pred jeho výmenou. Až 79 % opýtaných sa domnieva, že výrobcovia by mali mať zákonnú povinnosť uľahčiť opravu digitálnych zariadení alebo výmenu ich jednotlivých častí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies