Slovenská republika odmieta Migračný pakt o povinnom prerozdeľovaní nelegálnych migrantov

NETKY.SK • 11 Apríl 2024, 08:38 • 2 min
Slovenská republika odmieta Migračný pakt o povinnom prerozdeľovaní nelegálnych migrantov

Slovenská republika jednoznačne odmieta novú európsku migračnú a azylovú politiku, tzv. Migračný pakt, ktorého súčasťou je aj povinné prerozdeľovanie nelegálnych utečencov. V súvislosti s návrhom legislatívneho rámca, ktorý napriek neúplnej podpore v stredu 10. apríla 2024 europoslanci schválili, to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.

slovakia

left justify in out

Slovensko nesúhlasí s princípom solidarity s podmienkou povinného prijatia nelegálnych migrantov na jeho územie. Podľa šéfa slovenskej diplomacie by sa mali štáty sami rozhodnúť, akú formu pomoci zvolia, a to bez príkazu povinného finančného či materiálneho príspevku. „Prijatie tejto reformy je reálnou ukážkou, ako dôležité je ponechanie práva veta v kľúčových oblastiach presadzovania národnoštátnych záujmov. Pri tomto hlasovaní nebolo možné uplatniť právo veta, preto bol návrh napriek nesúhlasu SR i ďalších štátov schválený,“ zdôraznil minister Juraj Blanár, podľa ktorého nie je nový pakt dlhodobo udržateľným riešením. Na nedávnych rokovaniach sa na tom zhodli členské štáty Vyšehradskej skupiny a rovnako členské štáty skupiny Central 5.

„Nelegálna migrácia je obrovská výzva, ktorej EÚ čelí, a našou povinnosťou je riešiť ju predovšetkým v súlade so suverénnymi záujmami našej vlasti. Je potrebné si otvorene priznať, že ochrana Schengenského priestoru proti nelegálnej migrácii nie je dostatočná a nový Migračný pakt tento problém nevyrieši. Opakujeme, že je potrebné sa sústrediť na posilnenie ochrany vonkajšej hranice EÚ a rovnako na intervencie a opatrenia v krajinách, odkiaľ nelegálna migrácia prichádza,“ uviedol J. Blanár a dodal, že európsky prístup k migračnej politike môžu ovplyvniť aj nadchádzajúce júnové eurovoľby a poslanci, ktorých si obyvatelia EÚ, teda i Slovenska, zvolia do Európskeho parlamentu.

Na základe nových pravidiel, ktoré by mali vstúpiť do platnosti od mája 2026, členské štáty Európskej únie budú pomáhať krajinám preťaženým migračným tlakom buď formou prevzatia časti migrantov, alebo poskytnutím konkrétneho finančného či materiálneho príspevku. Slovenská republika vyjadrila svoju odmietavú pozíciu k návrhu nového Migračného paktu hlasovaním na úrovni veľvyslancov pri EÚ v Bruseli, ktoré sa uskutočnilo vo februári 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Európska únia 2024 / Oliver Bunic (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies