Pár hodín pred koncom prímeria sa v Chartúme ozývajú boje

NETKY.SK • 29 Máj 2023, 12:15 • 2 min
Pár hodín pred koncom prímeria sa v Chartúme ozývajú boje

CHARTÚM - V častiach sudánskeho hlavného mesta Chartúm bolo v pondelok počuť obnovenie ťažkých bojov. Len o niekoľko hodín pritom vyprší vratké prímerie, ktoré prinieslo aspoň nejakú úľavu v tomto šesť týždňov trvajúcom konflikte.

slovakia

left justify in out

Boje pokračovali z nedele na pondelok na juhu a západe mesta Umm Durmán, ktoré leží v širšej metropolitnej oblasti Chartúmu. Obyvatelia hlásili boje aj z časti Chartúmu na južnom brehu rieky Níl.

 

Boje o moc vypukli v Sudáne 15. apríla medzi jednotkami armádneho veliteľa Abdala Fattáha Burhána a jeho bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie polovojenskú skupinu Sily rýchlej podpory (RSF). Odvtedy si vyžiadali životy stoviek ľudí a takmer 1,4 milióna Sudáncov muselo opustiť svoje domovy.

 

Obe strany konfliktu uviedli, že zvažujú predĺženie sedemdňového prímeria sprostredkovaného Saudskou Arábiou a Spojenými štátmi, ktoré sa skončí v pondelok o 21.45 h. Predĺženie prímeria má umožniť distribúciu humanitárnej pomoci. Saudská Arábia i Spojené štáty v nedeľu uviedli, že sudánska armád i jednoty RSF týždňové prímerie opakovane porušujú a bránia dodávkam humanitárnej pomoci a obnoveniu fungovania základných služieb. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies