Textilné výrobky by mohli spadať pod rozšírenú zodpovednosť výrobcov

NETKY.SK • 20 September 2023, 17:30 • 2 min
Textilné výrobky by mohli spadať pod rozšírenú zodpovednosť výrobcov

Textilné výrobky by mohli spadať pod rozšírenú zodpovednosť výrobcov . Povinnosť zaviesť na svojom území zber textilu majú podľa súčasného znenia zákona obce. Ak začne platiť rozšírená zodpovednosť výrobcov pre textil, v obciach budú triedený zber financovať výrobcovia textilných výrobkov. Slovensko je povinné zaviesť triedený zber textilu od 1. januára 2025.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo pracuje na príprave novely zákona o odpadoch, ktorá bude zameraná aj na nastavenie systému pre textil a nakladanie s textilným odpadom. Ambíciou ministerstva je pripraviť novelu tak, aby mali zodpovedné subjekty dostatok čas na zavedenie nových požiadaviek do praxe".

Textilná výroba patrí medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia s negatívnym dosahom na zdravie ľudí. Európska komisia sa podľa MŽP zameriava na zavedenie efektívneho systému nakladania s textilom, najmä prípravu na jeho opätovné použitie a recykláciu textilného odpadu vrátane rozšírenej zodpovednosti výrobcov. 

Dôvodov na zavedenie zberu textilu je viacero. Produkcia textilu neustále každoročne narastá, pričom celosvetovo sa malé množstvá opätovne používajú alebo recyklujú. Naopak, veľké množstvo odpadov z textilu končí na skládkach.

"To znamená, že výrobcovia textilu budú nositeľmi zodpovednosti za svoje výrobky a ich navrhovanie tak, aby boli recyklovateľné. Zároveň budú zodpovedať aj za zabezpečenie triedeného zberu a recykláciu vrátane financovania nákladov spojených so zberom, prepravou, prípravou na opätovné použitie, zhodnotením, recykláciou prípadne zneškodnením odpadu z textilu".  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Ministerstvo životného prostredia, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies