Ukrajinský prezident Zelenskyj: "Neochabujte v pomoci a bojujte proti ruskej propagande"

NETKY.SK • 24 Október 2023, 11:15 • 2 min
Ukrajinský prezident Zelenskyj: "Neochabujte v pomoci a bojujte proti ruskej propagande"

PRAHA - Neochabujte vo svojom úsilí a bojujte proti ruskej propagande, ktorá sa stále snaží podkopať demokratický poriadok, vyzval v utorok predstaviteľov parlamentov z viac než 40 krajín sveta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Politici sa v Prahe zišli na druhom parlamentnom summite Medzinárodnej krymskej platformy.

slovakia

left justify in out

Zelenskyj sa na úvod svojho online príhovoru poďakoval Česku za organizáciu summitu. Je to podľa jeho slov nástroj, ako priviesť energiu medzinárodného spoločenstva do riešenia agresie proti Ukrajine. "Tým sa líšime od Ruska. Veríme v medzinárodné spoločenstvo, silu demokracie, nech už nám okolnosti prídu akokoľvek strašné a beznádejné. Čím viac krajín bude s nami, tým rýchlejšie dokážeme ukončiť agresiu Ruska," povedal Zelenskyj.

Ukrajinská armáda sa podľa neho snaží prerušiť zásobovanie ruskej armády vedúce na Krym, aby nad polostrovom získala kontrolu. "Ak sa nám podarí zničiť logistiku nepriateľa na našom území, ďalšou úlohou je zničiť aj mechanizmy obchádzania medzinárodných sankcií," povedal s tým, že práve to je otázka pre parlamenty. "Ďalší bod sú zbrane. Tie sa musia nabíjať, a na to je potrebná munícia. Ukrajina musí mať toľko munície, aby odkázala zvíťaziť," zdôraznil Zelenskyj.

 

Parlamentným predstaviteľom sa priamo v Prahe prihovoril predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk. Nezákonná okupácia Krymu v roku 2014 bola podľa jeho slov odrazovým mostíkom na agresívnu vojnu proti Ukrajine, ktorá začala v roku 2022. Reakcie sveta na okupáciu Krymu neboli podľa Kyjeva dosť tvrdé na to, aby odradili kremeľský režim od ďalších krokov. Stefančuk vyzval šéfov parlamentov, aby podporovali vlády pri politických rozhodnutiach týkajúcich sa pomoci Ukrajine.

Hostiteľka summitu, šéfka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová, pripomenula, že parlamenty môžu významne pomôcť udržať význam Krymu vo verejnom priestore. "Oslobodenie Krymu bude konečným víťazstvom nielen pre ukrajinský ľud, ale aj pre celý svet," povedala. Účastníci summitu dostali semienka lipy, ktoré sú podľa Pekarovej Adamovej určené na to, aby ich po skončení ruskej agresie zasadili na Kryme.

Český premiér Petr Fiala vo svojom prejave zdôraznil, že Ukrajina nebude slobodná, ak nebude späť vo svojich medzinárodne uznaných hraniciach, ktoré zahŕňajú aj Krym. "Oslobodenie Krymu je aj praktická otázka. Celý svet potrebuje mier v čiernomorskej oblasti," vyhlásil Fiala.

Politikom sa prihovoril aj šéf českého Senátu Miloš Vystrčil a minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Ten zdôraznil, že špekulácie o tom, že by Krym mohol byť vymenený za mier, sú nebezpečné.

Krymská platforma je koordinačné a konzultačné fórum pre zástupcov vlád, parlamentov a expertov. V roku 2021 ju založil ukrajinský prezident. Cieľom jej parlamentného summitu je zvýšiť povedomie medzi politickými lídrami aj širokou verejnosťou o nelegálnej ruskej okupácii Krymu a jej dôsledkoch na stav ľudských práv miestnych obyvateľov, globálnu potravinovú bezpečnosť, ako aj na svetový poriadok založený na pravidlách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Nový Čas / TASR / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies