Nováčik v MOTO GP viedol takmer celý závod, nakoniec sa však musel skloniť pred kráľom

NETKY.SK • 18 September 2019, 14:16 • 2 min
Nováčik v MOTO GP viedol takmer celý závod, nakoniec sa však musel skloniť pred kráľom

BRATISLAVA – Počas víkendu sa v letovisku Rimini konala medzi jazdcami veľmi obľúbená Veľká cena San Marína. Keďže len pár kilometrov od okruhu sa nachádza rodný dom legendy Valentina Rossiho, nebolo ani pochýb o tom, koho fanúšikov prišlo cez víkend najviac.

slovakia

left justify in out

Už kvalifikácia predpovedala, že nedeľný závod odštartuje vo veľkom štýle. V prvom rade sa neobjavil ani Marc Marquez, prvý jazdec celkového poradia, ani jeho najväčší konkurent Andrea Dovizioso. Na pole position sa po dlhej dobe objavila Yamaha, i keď nie domáceho miláčika Valentina Rossiho, ale jeho kolegu Mavericka Viñalesa. Druhé miesto obsadil Pol Espergaro na KTM a tretie Fabio Qartararo na dcérskej Yamahe Petronas Yamaha SRT.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

✌🏼🇮🇹

Príspevok, ktorý zdieľa Fabio Quartararo 🇫🇷 (@fabioquartararo20),

 

Až za nimi sa nachádzala skupina najväčších favoritov vedená majstrom sveta z posledných rokov Marcom Marquezom. Aj keď na tejto trati zaznamenal ešte pred rokom rekord Jorge Lorenzo, tento rok, po prestupe z Ducatti do Repsol Hondy, podáva veľmi nepresvedčivé výkony. Pritom tento 3-násobný majster sveta naprič všetkými kategóriami dostáva tie isté súčiastky aj celú elektroniku ako kolega Marquez.

 

 

Štart sa vydaril tímu Suzuki, no preteková rýchlosť sa na ich strojoch prejavila. Postupne začali strácať a továrenské najrýchlejšie stroje ich obehli. Na špici sa takmer celý závod držali skusený Marc Marquez a na prvom mieste jazdiaci Fabio Qartararo, ktorý si išiel po svoju prvú výhru v najsilnešej kubatúre. Víťaz kvalifikácie Viñales sa prepadol až na tretie miesto.

 

img

 

Marquez sa za mladým Francúzom držal takmer až do samého konca. Dve kolá pred koncom mu vyšiel predbiehací manéver, ktorý mu však Qartararo po pár zákrutách vrátil, a zaradil sa naspäť na prvé miesto. V poslednom kole závodu to Marquez skúsil ešte raz a vyšlo mu to. Qartararo ešte chcel skúsiť v poslednej časti okruhu manéver, avšak chyboval a takmer spadol z motorky. Našťastie to ešte udržal, ale prvenstvo už nezískal.

 

 

Z toho sa tešil Marc Marquez, ktorý prekonal legendárneho Mikea Hailwooda, a s počtom víťazstiev sa zaradil na 4. miesto za Giacama Agostiniho (122), Valentina Rossiho (115) a Angela Nieta (90).

 

img

 

Po závode sa Marquez vyjadril na adresu Qartarara so slovami:"Dnes to bol Fabiov závod. Na tak mladý vek podáva obdivuhodné výkony. Jazdí navyše za dcérsky tím. Yamaha si vychováva veľmi potenciálneho jazdca." Tretí prišiel do cieľa len s 1,5 sekundovou stratou Španiel Viñales. 

 

 

Na najbližšej VC Aragónska môže Španiel vyhrať svoj šiesty titul majstra sveta a priblížiť sa tak k prekonaniu legiend tohto športu. Vo veku 27 rokov sa mu titul v najvyššej kubatúre nepodarilo vyhrať len raz, vo svojej druhej sezóne v Moto GP (2015) skončil na treťom mieste za Lorenzom a Rossim. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies