Proces impeachmentu s Donaldom Trumpom sa ukončil, ako sa nakoniec hlasovalo?

NETKY.SK • 14 Február 2021, 14:49 • 2 min
Proces impeachmentu s Donaldom Trumpom sa ukončil, ako sa nakoniec hlasovalo?

WASHINGTON - Senát amerického Kongresu neuznal bývalého prezidenta Donalda Trumpa vinným z podnecovania vzbury v spojitosti s nepokojmi v Kapitole Spojených štátov zo 6. januára.

slovakia

left justify in out

Nebolo ich dostatok 

Za uznanie viny hlasovalo všetkých 50 členov Demokratickej strany v Senáte a sedem republikánov. Nepredstavovalo to však potrebnú dvojtretinovú väčšinu 67 hlasov.

 

 

Obvinenia za vyjadrenia 
Počas krátkeho procesu demokrati argumentovali, že násilnosti vyvolal Trump, keď po mesiace opakoval falošné tvrdenia o tom, že mu ukradli víťazstvo v prezidentských voľbách, a potom 6. januára svojim podporovateľom povedal, aby bojovali za zvrátenie výsledkov prezidentských volieb. Nepokoje zanechali päť mŕtvych.

 

Právnici bývalého prezidenta kontrovali, že výtržníci konali z vlastnej vôle a Trumpa chráni sloboda prejavu. Uviedli tiež, že ústavnú žalobu vyvolala nenávisť demokratov voči Trumpovi.

 

img

 

Reakcia bývalého prezidenta 

Trump poďakoval svojim právnikom a členom Senátu a Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, ktorí ho hájili. Ako uviedol, "hrdo sa postavili za ústavu, ktorú si všetci ctíme, a za posvätné právne zásady v srdci našej krajiny".

 

Samotný proces odsúdil ako "ďalšiu fázu najväčšieho honu na čarodejnice v našej krajine".

 

img


"Naše historické, patriotické a nádherné hnutie, aby sme urobili znovu Ameriku veľkou (Make America Great Again, motto jeho prezidentskej kampane), sa len začalo," odkázal bývalý šéf Bieleho domu svojim podporovateľom. Následne dodal, že v nadchádzajúcich mesiacoch im povie viac.


Trump je prvý prezident, ktorý impeachmentu čelil dvakrát a dvakrát ho zbavili viny, a jediný, ktorého proces sa konal po tom, ako skončil v úrade.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies