Ukrajinský premiér Jaceňuk: Krym nikto nikomu nedá!

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 12:44 • 2 min
Ukrajinský premiér Jaceňuk: Krym nikto nikomu nedá!

MOSKVA - Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že Ukrajina sa Krymu nikdy nevzdá. Informovala dnes agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že ruské jednotky pritom v podstate kontrolujú Krymský polostrov - ten je súčasťou Ukrajiny, ale na základe medzištátnej zmluvy tam sídli ruská Čiernomorská flotila.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jaceňuk dnes v Kyjeve po rokovaniach s britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom pred novinármi vyhlásil: "Krym nikto nikomu nedá! Za to, čo sa teraz na Kryme deje, keď sa samozvaná nezákonná vláda pokúša znárodniť ukrajinský štátny majetok, odzbrojiť ukrajinské ozbrojené sily, bude treba niesť zodpovednosť pred ukrajinskými a medzinárodnými súdmi".
Rusko má podľa Jaceňuka svoje záujmy, ale na Ukrajine existuje aj povedomie o tom, že "Rusko nemá právo narušovať naše záujmy, keď sleduje tie svoje".

Ukrajinský premiér podľa agentúry Ukrinform znova zdôraznil, že Rusko nemá dôvod na použitie sily proti Ukrajincom, ukrajinským civilistom, ani na vyslanie ruského vojenského kontingentu na Ukrajinu. "Za tieto kroky bude treba platiť," vyhlásil.

 

Okrem toho dnes Jaceňuk v telefonickom rozhovore ubezpečil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že Ukrajina bude rešpektovať práva rusky hovoriacej väčšiny na Krymskom polostrove.
Práve ohrozením ruských občanov a po rusky hovoriaceho obyvateľstva Ukrajiny a nevyhnutnosťou chrániť ich Rusko zdôvodňuje svoje najnovšie vojenské akcie na Krymskom polostrove.

Ruské zámery však vyvolali veľké znepokojenie u západných spojencov. Ako s odvolaním sa na denník New York Times informovala ukrajinská agentúra UNIAN, Merkelová v nedeľu v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin stratil kontakt s realitou.

Merkelová Obamovi telefonovala hneď po skončení rozhovoru s Putinom, s ktorým diskutovala o vývoji situácie na Ukrajine a ktorému navrhla vytvorenie kontaktnej skupiny na riešenie výbušnej situácie, čo Putin akceptoval.

Na margo ruských vojenských aktivít na Kryme však Putin uviedol, že ruská strana reaguje adekvátne. Merkelová to však v rozhovore s Obamom komentovala vyhlásením, že Putin žije v inom svete, napísal New York Times.

Merkelovej hovorca Steffen Seibert dnes podľa Reuters vyhlásil, že nemecká kancelárka sa domnieva, že nie je neskoro riešiť krízu na Ukrajine politickými prostriedkami, a to aj napriek rozdielnosti názorov s Putinom. Seibert súčasne vyzval Moskvu, aby odstúpila od "logiky presunu vojsk".

"Niet pochybností, že prezident Putin má diametrálne odlišný názor na situáciu a udalosti na Kryme ako nemecká vláda a naši západní partneri," konštatoval Merkelovej hovorca.

V snahe pokúsiť sa zabrániť vyostreniu krízy na Kryme dnes Švajčiarsko, ktoré predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), oznámilo, že sa pokúša vytvoriť medzinárodnú kontaktnú skupinu pre Ukrajinu. Súčasne vyzvalo všetky zainteresované strany na zdržanlivosť.
Ako zdôraznil švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, kontaktná skupina OBSE podporí Ukrajinu počas prechodného obdobia a bude koordinovať medzinárodnú pomoc. Rokuje sa aj o vytvorení a vyslaní na Ukrajinu pozorovateľskej misie OBSE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies