Ukrajinskí demonštranti zablokovali vchod do sídla vlády

NETKY.SK • 2 December 2013, 10:45 • 2 min
Ukrajinskí demonštranti zablokovali vchod do sídla vlády

KYJEV - Približne 1000 demonštrantov zablokovalo dnes sídlo ukrajinskej vlády na protest proti rozhodnutiu prezidenta Janukovyča pozastaviť proces integrácie s Európskou úniou a oživiť hospodárske zväzky s Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Po výzve opozície na vyhlásenie generálneho štrajku ako odpovede na zastavenie integračných procesov sa protestujúci zhromaždili pred sídlom vlády v Kyjeve a zapratali ulicu pred ním rozličnými predmetmi, ako sú kvetináče a odpadkové kontajnery, aby tak pracovníkom úradu zabránili vo vstupe do budovy. "Prikázali nám, aby sme išli domov a čakali na ďalšie pokyny," povedal jeden z pracovníkov úradu vlády, ktorý sa pokúsil vojsť do budovy.

Proeurópskeho zhromaždenia v ukrajinskom hlavnom meste sa v nedeľu zúčastnilo približne 350.000 ľudí. Išlo o najväčšiu demonštráciu od tzv. oranžovej revolúcie pred deviatimi rokmi. Demonštranti žiadali odstúpenie prezidenta Janukovyča a vlády.

Ukrajinská vláda 21. novembra prekvapila európskych lídrov vyhlásením, že odstupuje od prípravného procesu na podpísanie asociačnej dohody a obnovuje svoje obchodné styky s Ruskom, ktoré bolo proti podpísaniu zmluvy medzi Ukrajinou a EÚ. Odvtedy v uliciach Kyjeva pokračujú každým dňom proeurópske demonštrácie, ktoré sporadicky prerástli aj do zrážok s políciou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies