Ste milovníkom cigár a whiskey? Prevedieme vás všetkým od histórie cez zaujímavosti až po párovanie či najobľúbenejšie kombinácie značiek

NETKY.SK • 5 Október 2023, 18:20 • 2 min
Ste milovníkom cigár a whiskey? Prevedieme vás všetkým od histórie cez zaujímavosti až po párovanie či najobľúbenejšie kombinácie značiek

Bourbon či whiskey a ako kombinovať cigary s tvrdým alkoholom? Niečo málo o chuťových profiloch, základných druhov cigár a jemnú teóriu párovania tejto silnej dvojice sme si pre vás pripravili v nasledujúcom článku. Dozviete sa aj niečo málo z histórie a zopár zaujímavostí.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti existuje obrovské množstvo druhov cigár s unikátnou paletou chutí. Tieto tabakové výrobky sú často spájané a kombinované s rôznymi typmi whiskey.
Rôznorodá škála chutí vytvára unikátny zážitok pri vychutnávaní si svojej chvíle oddychu po práci.

 

Najlepšie táto úžasne symbiotická dvojica pôsobí práve večer, kedy má telo po celom dni povolené prejsť do stavu maximálneho relaxu a pomalé vychutnávanie zaručí skvelý zážitok.

Ak sa strácate v množstve druhov cigár, prevedieme vás jemnou teóriou. Poďme si v krátkosti predstaviť tie najlepšie kombinácie cigár a whiskey, povieme si ako sa párujú, plus niečo málo o histórii či zaujímavostiach.

 

 

Najbežnejšie druhy cigár a ich chuťové profily

 

Na začiatok tu sú niektoré z najbežnejších štýlov cigár a ich príslušné chuťové profily:

 

Maduro: Maduro cigary sú vyrobené z tmavých, slnkom dozretých tabakových listov. Majú bohatú a plnú chuť s tónmi čokolády, kávy a korenia.

Habano: Habano cigary sú vyrobené z tabaku pestovaného z kubánskych semienok v Nikaragui. Majú stredne plnú chuť s tónmi korenia, kože a zeminy.

Connecticut: Connecticut cigary sú vyrobené z tabaku pestovaného v údolí rieky Connecticut. Majú jemnú a hladkú chuť často s tónmi smotany, dreva a orechov.

Corojo: Corojo cigary sú vyrobené z tabaku pestovaného v oblasti Vuelta Abajo na Kube. Majú stredne plnú chuť s tónmi cédrového dreva, orechov a korenia.

Sumatra: Sumatra cigary sú vyrobené z tabaku pestovaného v regióne Sumatra v Indonézii. Majú stredne plnú chuť s tónmi korenia, zeminy a korenín.

           


Bourbon či whiskey?

 

S cigarami sa dá spárovať množstvo rôznych nápojov. Populárne možnosti zahŕňajú whiskey, brandy a rum. Tieto destiláty majú skvelú chuť v kombinácii s cigarami, práve preto, že zvýrazňujú ich chuť. Alkohol dokáže vyladiť hrubé či horké tóny cigary.

 

Whiskey a cigary sa skvelo dopĺňajú, pretože obe sú určené na pomalé vychutnávanie. Vždy prebieha veľká debata, či je bourbon alebo škótska whiskey lepšou voľbou k dobrej cigare, ale skutočne záleží na osobných preferenciách.

Zástancovia bourbonu argumentujú, že jeho prirodzená sladkosť dokonale dopĺňa dymový, sladký a korenený profil, ktorý mnohé cigary ponúkajú.
No tí, ktorí uprednostňujú škótsku whiskey naopak hovoria, že profil môže byť hlboký, výrazný a rezonantný, čo ho viac zaraďuje k najlepším silným cigarám.


Profily a rôznorodosť chutí 

 

Najbežnejšie chute cigár zahŕňajú orechy, kávu, korenie, drevo, čokoládu a prirodzené tóny, ako je zemina a koža.

Kvalitný tabak sa pestuje v konkrétnych regiónoch po celom svete, najmä v Dominikánskej republike, Nikaragui, Ekvádore, Connecticut a v San Andrés v Mexiku.

 

Bourbon často býva sladký s tónmi karamelu, vanilky, kokosu čokolády, sušeného ovocia, medu a korenia.

Single-malt whisky môže byť dosť rašelinová a dymová s tónmi morskej soli, tabakového dymu, dreveného uhlia, obilia a korenia. Niektoré whisky sú tiež kvetinové, maslová a sladká, ale nie tak sladká ako bourbon.

S každou whiskey hrá obrovskú rolu aj to, v akých sudoch dozrieva. Whisky môže dozrievať vo francúzskom dubovom sude, americkom dubovom sude, sudoch na sherry, portových sudoch a v sudoch na rum, a každý zanechá špecifickú chuť a arómu.




        

 

 

Rady pre párovanie whiskey s cigarami

 

Po prvé, je dôležité zvážiť chuťový profil whiskey a cigary. Ak hľadáte výraznejšiu chuť, skúste rašelinovú whiskey alebo bourbon s vysokým podielom raži. Pre jemnejšiu chuť vyskúšajte bourbon s obsahom pšenice alebo single-malt whisky.


Po druhé, je dôležité zvážiť silu whiskey a cigary. Hrubšie cigary sa obvykle dobre hodia k výraznejšej whiskey, zatiaľ čo jemnejšie cigary môžu byť „zatienené“ silným alkoholom.
Nakoniec je dôležité zohľadniť vlastné osobné preferencie. Niektorí ľudia dávajú prednosť párovaniu sladšej whiskey s cigarou, zatiaľ čo iní uprednostňujú suchší alkohol.

  

Niečo málo z histórie whisky

 

Keď bola vynájdená whisky, málo spoločného s whisky, ktorú dnes poznáme.
Pôvodne nebolo povolené zrenie v dubových sudoch, takže to muselo byť veľmi silné v obsahu alkoholu, bez vôní, chutí a charakteru, ktoré si dnes užívame.

 

Skutočné miesto pôvodu whisky zostáva neustálym centrom diskusií medzi našimi priateľmi v Írsku a Škótsku, pričom obe krajiny tvrdia, že vynálezcom sú práve oni. Na sever od hranice sa však v záznamoch Škótskej daňovej správy po prvýkrát objavila história whisky v Škótsku v produkcií na konci 15. storočia.

Počas nasledujúcich 100 rokov, keď kráľ Ján III. rozpustil kláštory v Škótsku, mnísi boli nútení začať destilovať prvú whisky na farmách a v domoch po celej krajine a táto prax sa šírila.
V Írsku sa hovorí, že svätý Patrik prvýkrát naučil Írov robiť whisky pred 1 500 rokmi, hoci z toho obdobia neexistuje dôkaz. Jedna vec, o ktorej však s istotou vieme, je, že s povolením na destiláciu írskej whiskey od roku 1608 zostáva Starobylá destiléria Bushmills na Severnom Írsku najstaršou destilériou whisky na svete.

 

Zopár zaujímavostí o škótskej "vode života"

 

 

Jedným z najprekvapujúcejších faktov o škótskej whisky je, že samotní Škóti nie sú skutočne tými, ktorí ju pijú najviac. Väčšina škótskej whisky sa vyváža do celého sveta do Severnej Ameriky, Európy, Ázie a Južnej Ameriky.

 

Jedným z najzaujímavejších faktov o histórii škótskej whisky je príbeh za jej názvom. Termín "whisky" pochádza z gaelčiny slov "uisge beatha" (vyslovované ish-ka ba-ha), čo znamená "voda života".

Hoci je škótska whisky hrdým produktom Škótska, jeden z najzaujímavejších faktov o škótskej whisky je, že asi 90 percent z nej dozrieva v dudoch, ktoré boli predtým použité na americký bourbon.






 

 

Zopár z tých najlepších kombinácií

 

Woodford Reserve Double Oaked Bourbon


Woodford Double Oaked je bohatý, sladký bourbon, ktorý zrel v dvoch rôznych typoch dubových sudov. Prvý sud dodáva bourbonu jeho tradičný chuťový profil, zatiaľ čo druhý sud pridáva ďalšiu hĺbku a komplexnosť.

 

Výsledkom je destilát, ktorý je dokonalý na pomalé pitie čistý alebo s ľadom. Woodford Double Oaked je plný tónov hnedého cukru a toffee, čo ho robí dokonalým sprievodcom k dobrej cigare.

Bez ohľadu na to, či si užívate pokojné popoludnie na terase alebo sa delíte o drink s priateľmi, Woodford Double Oaked pridá vášmu okamihu extra dávku elegancie.

 

Cena sa pohybuje okolo 48 - 55 eur za fľašu.

Eagle Rare

 

Eagle Rare je veľmi vyhľadávaný bourbon vďaka jeho jedinečnému chuťovému profilu. Ovocný a komplexný, je plný sladkých krémových a jemných dubových tónov.

 

Toto ho robí dokonalým sprievodcom pre svetlé až stredne silné cigary a jasne ukazuje, prečo je Eagle Rare tak drahý.

Keď budete hľadať špeciálny bourbon na pochutnanie, určite vyskúšajte Eagle Rare.

 

Cena sa pohybuje okolo 43 - 59 eur za fľašu.

Russell’s Reserve 10 Year

 

Na prvý pohľad nemusí byť Russell's Reserve 10 Year ničím špeciálnym. Je to jednoduchá, nenápadná fľaša bourbonu a nemá žiadne výrazné marketingové alebo balenie.

 

Ale nenechajte sa oklamať - ide o komplexný, dobre vyvážený destilát, ktorý má oveľa viac na sklade, než sa na prvý pohľad môže zdať.

Russell's Reserve je ideálny pre ťažší, plnší dym. Dubové tóny sú v tomto bourbone na poprednom mieste, poskytujú robustnú, plnú chuť, ktorá zostáva na podnebí. 10-ročný proces zrenia mu tiež dodáva hladkosť a komplexnosť, ktoré sa krásne dopĺňajú s cigarou.

 

Cena sa pohybuje okolo 44 - 65 eur za fľašu.

Speyburn 15 Year

 


 

Speyburn 15 je škótska whisky, ktorá rýchlo získava na popularite. Hoci nemá pôvod a históriu ako škóstka single-malt whisky Macallan, má vynikajúcu chuť a cenu, ktorá nezaťaží peňaženku.

Chuťový profil Speyburn 15 je dobre vyvážený s tónmi medu, duba a citrusov. Je to univerzálna škótska whisky, ktorá sa dá piť len tak alebo s ľadom.

 

Cena sa pohybuje okolo 60 - 65 eur za fľašu.


Redbreast 12 Year


Prvýkrát predstavený v roku 2011, Redbreast 12 má obsah alkoholu 57,2 percent. Zreje vo fľašiach z prvých náplní Oloroso sherry a nie je upravovaný chladiaco filtráciou.

Je jemný a sladký s tónmi ovocia a duba. Redbreast 12 patrí medzi najpopulárnejšie írske whisky a dobre sa hodí k cigarám.

 

K tejto whisky sú obzvlášť dobrými voľbami kubánske a nikaragujské cigary. Podtóny alkoholu vynikajú týmito cigarami a vyvolávajú najlepšie chute v Redbreast 12.

Cena sa pohybuje okolo 65 - 88 eur za fľašu.


 

Ardbeg An Oa

 

Ardbeg An Oa je škótska single malt whisky s podtónom cigarového dymu vo svojom chuťovom profile. Obsahuje 46,6 percent objemového alkoholu.

 

Webová stránka Ardbeg opisuje túto škótsku whisky ako hladkú, krémovú s chuťami mliečnej čokolády, toffee, anízu, pomaranča a zadymených čajových lístkov. Taktiež sa vyskytujú jemné, sladké korenie (muškátový oriešok a škorica), trocha cigárového dymu a veľmi neobvyklá chuť grilovaných artičok.

Nakoniec je tiež poznamenané, že drevená chuť je v destiláte vždy prítomná, jemne orechová a pripomínajúca dielne truhlára. Dlhá, sladká dochuť s kvetinovými tónmi, mätovým toffee a jemnými sladkými biscuitovými tónmi uzatvára chuťový profil.

 

Ak toto neznie ako dokonalá škótska whisky k cigare, tak nič iné neznie.

Cena sa pohybuje okolo 55 - 70 eur za fľašu.


 

Zdroje:

 

https://topwhiskies.com/blogs/whisky-blog/what-is-the-best-whiskey-to-match-with-your-cigar?fbclid=IwAR0pzQPKeFySLfvJ43mMNU51-6s8zMpp_yGP_kpZaym5y65d2a-iY6925Sk

https://www.holts.com/clubhouse/pairings/whiskey-and-cigars

https://whiskeyraiders.com/article/6-best-whiskeys-to-pair-with-a-cigar/

https://lakesdistillery.com/pages/athenaeum-whisky-history

https://www.trafalgar.com/real-word/facts-about-scottish-whisky/

 

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: viewthevibe.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies